Снимки

В затворите у нас функционират 12 цеха, в които се правят мебели, обувки и керамични предмети. В София и Бобов дол работи печатарски цех, а пандизчийките от Сливен се трудят в шивашка фабрика.

Любопитни дейности, с които са ангажирани затворниците, са производството на метални оградни мрежи, както и на каси, врати и други изделия от черни метали в затворите, които се правят в София, Бургас и Пловдив. В столичния затвор пък дори работи цех за производство на алуминиева и ПВЦ дограма. Освен това затворниците често се включват при спасителни акции при бедствия и аварии или в случаите, когато трябва да се чистят паметници. За труд се брои и организирането на курсове и обучения, провеждани от лишени от свобода зад решетките.

Пандизчиите у нас са известни и като най-евтините производители на мебели. В Белене осъдените произвеждат градински табуретки и маси от ракита и върба. Масивното дърво пък се обработва в почти всички големи затвори у нас, а пандизчиите от Пловдив са известни като първите, започнали да произвеждат детски кошарки още по времето на соца.

Затворници от Белене ще произвеждат собствено сирене, което ще има тяхна запазена марка. Освен това те ще отглеждат сами животните си. Ще ги пасат, ще ги доят и ще сирят сиренето в специални калъпи. Продукцията ще се продава, а парите от продажбата й ще отиват в държавния бюджет. Това ще стане до края на годината, когато ще бъде изградено млекопреработващо предприятие на остров Персин, в което лишени от свобода от затвора в Белене ще могат да произвеждат кисело мляко и сирене в европейски условия и по световни стандарти. Изграждането на мандрата става възможно, след като Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ подписа договор с Държавен фонд „Земеделие“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 4.2. Срокът на договора е 3 години, а общата стойност на проекта е над 3,3 млн. лева. В сумата влиза и безвъзмездна финансова помощ в размер на 50 процента от разходите, което включва подготовката на бизнес план и разработка на съпътстващите проекти по всички части на мандрата, разходи за строителство, оборудване и обзавеждане, пускане в експлоатация и др. Това ще бъде втората мандра на територията на място за лишаване от свобода. Вече седма година в затворническото общежитие в Смолян към затвора в Пловдив затворници произвеждат краве, овче и козе кисело мляко и сирене, предстои и въвеждане на технологична линия за кашкавал. Продукцията им е със запазена търговска марка на пазара.

1400 взели професионална

тапия зад решетките

Над 1400 души са взели професионални тапии в затворите у нас, показва докладът на Министерството на правосъдието. През учебната 2016/2017 г. за ученици в местата за лишаване от свобода са записани 1431 осъдени лица и задържани под стража. Специалностите, по които се обучават лишените от свобода в училищата към затворите, са: стругарство, основни и довършителни работи в строителството, сухо строителство, производство на мебели, вътрешни ВиК мрежи, шлосерство, шивач, оператор в производството на облекло.

„През 2017 г. в местата за лишаване от свобода постъпват все повече лица с много ниска професионална квалификация, а голяма част от тях изобщо нямат такава. Акцент в социално-възпитателната работа с учениците продължава да е мотивацията на лицата за включване в образователния процес, както и за повишаване посещаемостта на учебните часове, за намаляване на безпричинните отсъствия, за създаване на кръжочни модули с професионална ориентация и за организация на самоподготовката“, отчитат от правосъдното ведомство. Мотивирането на учениците за включването им в организираните извънкласни форми на работа също е от съществено значение. С помощта на учителите се подготвят викторини, рецитали, беседи и празнични програми, които лишените от свобода ученици представят пред останалите. Към училищата са създадени драматични състави, музикални формации, певчески групи и много други. Училищната мрежа в местата за лишаване от свобода за учебната 2015/2016 г. се състои от дванадесет училища.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Чорлу и Одрин влизат в битка за българските купувачи в Тракия

300 автобуса от България тръгват на шопинг в Турция

Чорлу и Одрин влизат в битка за българските купувачи в Тракия

Над 300 автобуса с организирани шопинг туристи от България очакват организаторите на Търговското изложение Чорлу в едноименния турски град на магистралата между Одрин и Истанбул. "Създали сме организация с български туроператори от цялата страна и каним българските клиенти да дойдат при нас на предстоящото Търговско изложение Чорлу 2018." - заяви пред журналисти от България председателят на Търговско-промишлената камара на Чорлу Иззет Волкан.

Новият шеф на НЗОК: Две лобита диктуват в здравния сектор

В отрасъла има две силни лобита – на фармакокомпаниите и болничните. Групата на фармацевтичните компании формира цените и пробива навсякъде, а болничното лоби съществува на гърба на държавните и общинските болници.