Конгресът на САЩ одобри затягане на санкциите срещу Северен поток-2 и Турски поток

Конгресът на САЩ одобри затягане на санкциите срещу Северен поток-2 и Турски поток

Камарата на представителите в американския Конгрес одобри внесените поправки за затягане на санкциите срещу газопровода „Северен поток – 2“ и „Турски поток“ в проекта на бюджета за отбрана за следващата финансова година. Инициативата е насочена към засилване на вече действащите санкции срещу двата газопровода.

В края на декември 2019 г. президентът Доналд Тръмп одобри военния бюджет за текущата година, който задължава американската администрация да въведе санкции срещу двата проекта.

Поправката предвижда рестрикции спрямо чуждестранни лица, които съдействат при продажбата, наемането или предоставянето на плавателни съдове за полагане на тръби, предназначени за изграждането на „Северен поток – 2“ и „Турски поток“.

Миналата седмица върховният представител по външни въпроси и политика за сигурност на ЕС Жозеп Борел заяви, че Евросъюзът се обявява категорично против едностранните санкции и заплахите за тяхното прилагане от страна на САЩ, тъй като засягат интересите на европейски компании, включително и по отношение на двата газопровода. Според него, подобни мерки са в разрез с международното право.

На този фон операторът на проекта, компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2) заяви, че разширяването на санкциите на САЩ срещу строителството на газопровода "Северен поток-2" пряко ще засегне бизнеса на над 120 европейски компании и застрашава работни места в Европа.Снощи Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри единодушно внасянето на поправка за затягане на санкциите срещу газопроводите "Северен поток - 2" и "Турски поток" в проекта за отбранителния бюджет за следващата финансова година (в САЩ тя започва на 1 октомври). Гласуването беше излъчено на живо на сайта на долната камара на законодателния орган на САЩ.
Инициативата цели да затегне вече въведени санкции срещу руските газопроводи "Северен поток - 2" и "Турски поток". В края на декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа военния бюджет за текущата финансова година, който задължава американското правителство да наложи санкции на двата проекта.
С поправката се въвеждат ограничения срещу чуждестранни лица, които активно участват в продажбата, арендата или предоставянето на плавателни съдове за полагането на тръби, предназначени за изграждането на "Северен поток - 2" и "Турски поток".
Миналата седмица върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че Евросъюзът твърдо се обявява против едностранни санкции и заплахи за прилагането им от САЩ, които вредят на интересите на европейски компании, включително и на газопроводите "Северен поток - 2" и "Турски поток", защото подобни мерки са в разрез с международното право.
Проектът "Северен поток - 2" предвижда да бъдат изградени две тръби от газопровод с обща мощност 55 милиарда куб. м. на година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Към момента той е изграден на 93 процента. Спирането на изпълнението на проекта бе причинено от санкциите на САЩ срещу швейцарската компания Олсийз (Allseas), чиито кораби полагаха тръбите в Балтийско море.
Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм 2 е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.