Конгресът на САЩ прие временно увеличаване на тавана на държавния дълг

Конгресът на САЩ прие временно увеличаване на тавана на държавния дълг

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ днес прие временно увеличаване на лимита на държавния дълг. По този начин конгресмените подсигуриха, че федералното правителство ще продължи изцяло да изплаща задълженията си до 3 декември и временно избегнаха дефолт, който би имал тежки последици за икономиката, предадоха световните агенции.

Увеличението с 480 млрд. долара бе одобрено от Сената миналата седмица. След приемането му и от Камарата на представителите, президентът Джо Байдън ще може да подпише съответния закон тази седмица. Финансовият министър Джанет Йелън по-рано предупреди, че мерките за избягване на дефолт по суверенния дълг ще бъдат изчерпания до идния понеделник, 18 октомври. Скоро след тази дата министерството вече не би могло да покрива изцяло финансовите задължения на правителството. Евентуален дефолт веднага би се отразил на световните финансови пазари, които са изградени върху сигурността, предлагана от суверенните облигации на САЩ. Под въпрос биха били рутинни правителствени плащания за социални помощи, ветерани инвалиди и военен персонал на активна служба.

Облекчението, предоставено от новия закон, обаче е само временно и въпросът ще трябва отново да бъде разгледан от Конгреса през декември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.