Конгресът на САЩ одобри сделката за изтребителите за България (ОБНОВЕНА)
3

Конгресът на САЩ одобри сделката за изтребителите за България (ОБНОВЕНА)

"Локхийд Мартин": Цената не е крайна, Ф-16 е най-добрата комбинация от способности и ниски разходи

Конгресът на Съединените американски щати е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1.673 млрд. долара.

Това съобщи военното ни министерство, цитирайки Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ. Информацията беше потвърдена от българското военно министерство. Цената включва 8 самолета с пълен комплект въоръжение с комплект ракети „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, всички системи и бъдещите модернизации.

От ведомството уточняват, че това е максималната финансова рамка на проекта. Вече тече двуседмичния срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор, в който

очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара,

уточняват от МО.

От там припомнят, че първоначално българският парламент даде мандат за преговори, при които цената на изтребителите не трябваше да надхвърля 1,8 млрд. лева. По-късно депутатите гласуваха допълнително решение, международният договор да може да се отклони от посочената цена.

Всъщност НС не сложи таван на т.нар. отклонение. По-късно военният министър Красимир Каракачанов обясни, че разликата ще е около 300 млн. лева. Той даде да се разбере, че така общата сума ще се изравни и с ценовата оферта, която сме получили от американците за покупката на Ф-16, която е именно около 2,1 млрд.лева. Това се равнява на около 1,2 млрд. долара, каквато от МО очакват да бъде крайната цена за самолетите. Още преди да започнем преговори със САЩ за новите изтребители, Каракачанов обясни, че американският конгрес трябва да одобри сделката и да сложи таван за нея, като обикновено сумата е по-вискока, от тази на която след това се сключват подобни договори.

Междувременно от "Локхийд Мартин" изпратиха до медиите кратък коментар по повод одобрението на сделката от Конгреса на САЩ, в което дават да се разбере, че цената от 1,673 млрд. долара не е крайната.  „Преговорите за сключване на договор между правителствата на България и САЩ продължават и ние сме уверени, че

Ф-16 Блок 70 е най-добрата комбинация от оперативни способности, най-ниски разходи за експлоатационния цикъл и цялостни разходи за програмата,

която ще отговори на изискванията на българските военновъздушни сили в бъдеще.“, уверени са от американската компания.

„Процесът по чуждестранни военни продажби (FMS) е функция на политиката на правителството на САЩ, но е важно да се уточни, че оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата,  без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес.

Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин",

уточняват от "Локхийд Мартин". 

Те припомнят, че одобрението на Конгреса е важна стъпка в процеса по чуждестранни военни продажби. "То е и необходимо условие преди правителството на САЩ да може да изпрати финалната си оферта до правителството на България“, заяви Джон Нилсън, директор Комуникации на 'Локхийд Мартин" за Европа и Израел.

Малко по-късно през деня от Варна темата коментира и военният министър Красимир Каракачанов.

Каракачанов: Разумната цена е около 2 млрд. лева

Стойността от 1,6 млрд. долара за придобиване на самолети Ф-16 е само рамка, заяви Каракачанов. "Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,673 милиарда. Това е таванът, който разрешава Конгресът. Давам пример със Словакия. Конгресът беше гласувал за Словакия 2,8 милиарда, а словаците сключиха договор на 1,8 млрд", разясни вицепремиерът.  "В края на крайщата лично аз смятам, че

можем да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България. Около 2 млрд. лева, е според мен, максимумът на разумната цена.

Малко повече от един милиард долара грубо казано. По никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета", заяви Каракачанов. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.