Конфитюрът с поне 350 грама плод на килограм

Според нов проект на наредба

Конфитюрът с поне 350 грама плод на килограм

Сухото вещество в сладките изкушения трябва да е минимум 60%

Килограм конфитюр трябва да съдържа поне 350 грама плод или пюре. Това предвижда проект на наредба за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени, публикуван за обществено обсъждане.

В него ясно са посочени точните количества на парченцата плод или пюрето, които конфитюрът следва да съдържа в зависимост от неговия вид. В случай, че сме решили да си купим такъв от френско грозде, шипки или дюли, трябва внимателно да следим дали в действителност съдържа поне 250 грама пулп. Ако продуктът е на основата на джинджифил - следва те да са поне 150 грама, при този от пасифлора пък - поне 60. За останалите конфитюри, сред които се нареждат и едни от най-купуваните у нас - ягоди, малини и боровинки, изискването за плодово съдържание е най-високо. Традиционно във веригите у нас се продават по-малки разфасовки - бурканчета от по 400 грама, което означава, че

трябва да съдържат минимум 140 грама плод или пюре

Същите количества трябва да съдържа и килограм желе. В случая обаче съставките се изчисляват след приспадане на теглото на водата, използвана при приготвянето на екстракта от плода. Допълнително изискване за производството на конфитюр „екстра качество“ пък е ябълките, крушите, сливите, пъпешите, динята, гроздето, тиквата, краставиците и доматите да не се смесват с други плодове.

Предложението въвежда и нови правила за производството на мармалад - килограм от сладкото изкушение следва да съдържа не по-малко от 200 грама плод, почти

половината от които да са от ядливата част на плода.

Според документа подсладеното пюре от кестени трябва да представлява смес от вода, захар и най-малко 380 грама пюре от кестени за килограм. Ключово условие, на което да отговарят конфитюрът, желето, мармаладът, конфитюрът „екстра качество“, пюрето от кестени и желе-мармаладът, е съдържанието на сухо вещество да бъде не по-малко от 60 на сто. Изключение правят тези, при които захарите са напълно или частично заменени с подсладители.

На етикета на всеки един от шестте продукта следва да бъдат упоменати

количеството вложен плод, а също и общото захарно съдържание

за 100 грама. Задължително условие е техните стойности да бъдат посочени в близост до наименованието на стоката.

Според доклад на служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков новите правила ще защитят здравето и правата на потребителите у нас, а също и ще улеснят свободното движение и достъпа до висококачествени продукти. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.