Компютърни експерти разкриха в съда: Хора на Иво Прокопиев са манипулирали търга за EVN

Компютърни експерти разкриха в съда: Хора на Иво Прокопиев са манипулирали търга за EVN

Хора на подсъдимия разградски олигарх Иво Прокопиев реално са имали възможност да манипулират търга за продажбата на остатъчния пакет акции в EVN. Това стана ясно от заключенията на компютърно-съдебната експертиза, която бе приета в четвъртък от спецсъда.

Подсъдими по аферата заедно с Прокопиев са бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и трима от фирмата на олигарха „Булброкърс“ - управителя Радослав Рачев и акционерите Петър Василев и Любомир Евстатиев. Става въпрос за сделката в края на 2011 г., при който на Българската фондова борса бе продаден остатъчният пакет акции – 33%, от „EVN България Електроразпределение“ АД на неизгодна цена, която според прокуратурата е ощетила хазната с близо 21 млн.лв.

В заключенията си две вещи лица, компютърни експерти посочват, че фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ се е месила в работата на оценителската компания „Инженеринг сервиз“. Имало е активна кореспонденция по имейли. Голяма част от нея обаче е изтрита и не може да бъде възстановена, тъй като пощенският клиент я е съхранявал само няколко месеца на отдалечени сървъри извън територията на България.

Отделно вещите лица са направили следствен експеримент, който доказва, че е имало възможност да се манипулира софтуера на фондовата борса. Администраторът Иван Такев е влизал с юзера си admin90000 в системата на 21 декември 2011 г. по време на провеждането на търга. Експертите са установили влизането между 10 и 11 часа по IP адреса. Освен това комрпютърите в борсата са вързани в мрежа и това, че този, на който се е провеждал търга е бил запечатен, не означава, че в него е било невъзможно влизането от друг компютър, обясниха вещите лица. Те бяха категорични в съда, че руският софтуер, който е ползвала борсата има много малко защити, не е функционален от към сигурност и е бил морално остарял към времето на провеждането на търга. Освен това са засекли, че юзерът admin90000 е ползвал инсталирана чат програма Skype, по която е комуникирал с юзер paper_size_debut във времето, когато е провеждан търга.

Приетата в спецсъда експертиза е поредното доказателство за манипулирането на сделката в края на 2011 г., когато са продадени 33% от държавния дял на „EVN България“ на занижени цени. Освен това в нарушение на Закона за приватизация "Булброкърс" е участвал като довереник и посредник както от страна на държавата в лицето на Агенцията за приватизация, така и от страна на мажоритарния собственик ЕVN Австрия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.