Компютър следи пчелите
2

В Кюстендил

Компютър следи пчелите

12 лв. за кг върви кило мед в района

Електронна система за наблюдение на процесите в пчелните семейства въвеждат в Кюстендил, която ще улесни работата на пчеларите.

 „Най-общо казано, това е компютърна система, към която са свързани определен брой датчици, обработва се информацията и се подава на личен акаунт на всеки. Към системата има включен електронен кантар, който следи състоянието като тегло на пчелното семейство”, обясни председателят на браншовата организация „Пчела”, Тихомир Стоицов.
Тегло
По негови думи, когато пчеларят забележи, че започва едно постоянно намаляване на теглото е сигнал за опасност, че семейството е на път да изпадне в състояние на гладуване. „В този случай трябва да вземе мерки и да ги подхрани”, съветва още Стоицов. При обратния вариант, когато има ръст в теглото с принос от вън, трябва да се осигури корпус за добив на стокова продукция. Друг интересен датчик е една преброителна система на входа, която установява точния брой на влизащите и излизащите пчели. Така, когато стопанинът забележи драстична загуба – да излизат значително повече, отколкото се връщат може да се предполага за отравяне и да се вземат мерки.
Движение
Системата разполага и с gps, показващ координатите на движение на пчелните семейства. „Тази година благодарение на метеорологичните условия състоянието на пчелите е добро. Топлото време позволи на пчелите да се развият твърде рано, което доведе до изконсумирането на хранителните запаси. Получи се така, че вече започнаха да отглеждат пило. Сега основна работа на пчеларите е да следят за състоянието на хранителните запаси, на пчелите в кошера, за да не се допусне загиване, както от глад, така и от други неблагополучия условия”, казва още пчеларят.
Реколта
Все още той не се ангажира с прогноза за реколтата от мед тази година. Важни са предстоящите пролетни месеци. „Притеснява ни сухата зима, липсата на валежи. В същото време природата си знае своето и може би ще компенсира да има влага по време на цъфтежа на медоносите”, уточни председателят на браншовата организация.
За периода 2014 - 2019 г. броя на пчелните семейства на територията на област Кюстендил нараства с над 30 %. Увеличението в съседната област Перник е двойно по-голямо - с 65 %, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. Тя допълни, че за същия период има драстично увеличение и на добития пчелен мед, който нараства с 68 %.
Цената на меда на пазара в момента варира от 8 до 12 лв. за килограм, в зависимост от качеството и вида. Местните пчелари пък прогнозират, че най-вероятно ще се стигне и до увеличени през настоящата година, тъй като направените разходите от тяхна страна не могат да бъдат покрити от приходите от продажби.
Лозана – С 65% са се увеличили пчелните семейства в област Перник, отчете заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева
Стоицов - С електронна система за наблюдение следят теглото на пчелните семейства в Кюстендил

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.