0

В сезона на грипа, кашлицата и бронхита не са за пренебрегване и народни церове, които подпомагат лечението им.

В сезона на грипа, кашлицата и бронхита не са за пренебрегване и народни церове, които подпомагат лечението им.

Компресът с кромид лук е особено ефикасен. Една средно голяма глава се изпича във фурната. За целта можете да ускорите процеса, като я завиете в кухненско фолио. Пече се до омекване. Смачква се или се разбива с блендера до каша. Нанася се върху горната част на гърдите и шията. Отгоре се слага найлон и одеяло, за да се запази топлината.

Горещата вода и морската сол помагат при мускулни болки, които са характерни за грипа. Сокът от лук е ефикасен при запушен нос. Предимство е, че той не унищожава власинките в носа, както някои медикаменти. Ефектът се постига, като се накапят няколко капки от кромид в носа. Мигновеното му отпушване става и с компрес, приготвен от силен разтвор на морска сол във вода и ракия. Този вариант е подходящ и за деца.

Народен цяр, макар и от по-ново време, е сиропът от бира срещу упорита кашлица. Той се приготвя от 250 милилитра бира, 100 грама рафинирана захар на едри кристали и един лимон. Цитрусът се настъргва или нарязва на ситни парченца. Съставките се сместват и се варят за около половин час, след което се прецеждат. След като лечебната смес изстине, към нея трябва да добавим две лъжици алкохол, които може да бъдат коняк, ром или мастика. За да има ефект, трябва да приемаме от отварата по една супена лъжица на всеки час. Този лек не е подходящ за деца и бременни.

Сиропът от бъз е друго ефективно средство, с което може да прогоним кашлицата. За да си направим отварата, е необходимо да се снабдим с около 30-ина цвята. Изсушен се продава в билковите, както и в някои фармацевтични аптеки. Освен това трябват 2 килограма захар, 3 лимона смлени и литър вода. Цветовете се киснат един ден в литър вода. Получената отвара се прецежда и към нея се добавят захарта и лимонената киселина. Течността се налива в шишета и когато ни връхлети грип, тя е способна да успокои възпалените бронхи.

Малиново сладко с чай е универсалният народен лек при настинки в Русия от стари времена. Горещата напитка причинява изпотяване, което трябва да се претърпи на топло под одеялото. Смята се, че едно – две такива изпотявания на ден в продължение на два, максимум три дни прогонват простудата. За да се постигне ефектът обаче, сладкото наистина трябва да е истинско. То може да се замени със замразени малини, които се слагат в горещия чай.

Независимо че с този народен цяр се постига известно облекчение, лекарствата срещу грип не бива да се отказват.

Подобно на малините е лечението със сок или чай от червени боровинки. Напитката се подслажда с мед. Този горски плод има силен противовъзпалителен, диафоретичен и антипиретичен ефект.

Класика в безлекарственото лечение на начална настинка е смленият или настърган пресен джинджифил, добавен в горещия чай или горещото мляко.

На Изток прогонват простудата с напарване на лактите и коленете. Върху тях се поставят горещи, напоени във водата кърпи, които се сменят често.