Комплекс за деца с увреждания без лекарски кабинет

Комплекс за деца с увреждания без лекарски кабинет

Здравният ДАНС с 4 проверки по сигнали за две години

Голям комплекс за деца и младежи с увреждания е без лекарски кабинет, в който да се правят прегледи при нужда и да се съхраняват лекарствата, които пият обитателите. Това е установила една от четирите проверки за две години, направени от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ по сигнали, съобщиха оттам.

Става дума за комплекса „Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания“ в Разград.

Инспекторите установили и нарушение на субординацията, а именно административни органи, които нямат медицинска компетентност, на практика дават нареждания за спиране на назначено от лекари специалисти лечение, както и изискват провеждане на изследвания и хоспитализация, уточниха от ИАМН. Сигналът, по който е направена проверката, е подаден от адвокат Антония Владимирова, председател на фондация „Мечти“, и бил по повод диагностицирането и лечението на 16-годишния Даниел Божинов, настанен там. Не били констатирани нарушения и от страна на лекарите. От ИАМН обаче установили, че предлаганата там форма на медицинска грижа не е най-подходящата за потребители на социална услуга със значителни отклонения в здравния статус и най-вече с отклонения в поведението. В комплекса се настаняват деца и младежи с тежка умствена изостаналост и значително нарушение на поведението, което създава рискове за останалите обитатели и за обслужващия персонал.

Инспекторите не са установили нарушения в Медицинския център „Еврика“, Университетската болница „Д-р Георги Странски“ и Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен по жалба на баща за смъртта на новороденото му със синдрома на Даун дете. Нарушения в лечението не били открити. 16-дневното бебе е било изписано на 19 юни 2018 г. в задоволително общо състояние, без отклонения в сърдечния и белодробен статус и с дадени препоръки, като майката е заявила писмено, че иска то да бъде изписано и да продължи лечението вкъщи, като амбулаторно бъде консултирано с детски кардиолог.

Проверяван е и Домът за медико-социални грижи за деца във Варна. В досиетата на починали деца инспекторите се натъкнали на пропуски в медицинската документация. На телата не били направени аутопсии въз основа на заповеди на директора на дома, които били подписани от него по искане на родителите.

През миналата година е проверен и Домът за медико-социални грижи за деца във Видин. Проверката е по писмо от Министерството на здравеопазването за починало дете, настанено там с мярка за закрила, но нарушения не са открити.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.