Компенсират спада на приходите на фермери с 51 млн. лева

Компенсират спада на приходите на фермери с 51 млн. лева

Чака се обаче одобрение от Брюксел

Помощ в размер на 51 млн. лева ще бъде на разположение на секторите, които са пострадали от кризата. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, в „Сутрешен блок“ по БНТ. Това ще стане факт, ако европейските институции одобрят предложението 1% от бюджета по Програмата за развитие на селските райони бъде насочен към уязвимите сектори, които са пострадали най-много от кризата с коронавируса.

Едни от тези уязвими сектори  са розопроизводителите, където има значителен спад на цените. Предстои да се направи оценка на база изкупните цени и приходите на производителите.

Танева заяви още, че във връзка измирането на пчели са взети проби, както от площите така и пчелините за това с какво са третирани. Към момента всички уведомления за пръскане на земеделските земи са изпратени в срок, но ако има нарушения ще има и санкции.

Танева коментира още идеята за намалението на ДДС за храните като посочи, че земеделският сектор е изключително субсидиран, но

България е под средното ниво на размера на помощите, които се изплащат в ЕС.

За земеделието е важно да има силна приходна част в бюджета, за да бъде подпомаган.

Във връзка с съобщението от Брюксел относно постановлението за предлагане на повече български храни в търговските вериги земеделският министър обяви, че ще изпратят мотивирано становище. Според нея няма никакви забрани и ограничения в постановлението. Също така не се дискриминират вносните храни. Тя посочи, че в момента се прави промяна в точка втора от постановлението, която касае предлагането на млечни продукти.

Танева коментира още, че земеделският сектор винаги е изпитвал

затруднения в намирането на работна ръка за прибиране на реколтата,

но заедно с социалният министър Деница Сачева се осигурени много възможности. Така безработните могат да се включат в прибирането на реколтата, също така и социалното слабите. За прибирането на реколтата може да се третира и като обществено полезен труд.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.