Компенсират 630 000 фирми с по 110 лева на мегаватчас (ОБЗОР)

Заради скъпия ток

Компенсират 630 000 фирми с по 110 лева на мегаватчас (ОБЗОР)

Работодатели и синдикати искат за октомври субсидирането да е с по 180 лева

Финансова помощ от до 110 лв. на мегаватчас могат да получат фирмите заради високите цени на електроенергията. Очакванията са от мярката да се възползват над 630 000 небитови крайни клиенти. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на брифинг в МС днес.

Помощта ще се отпуска автоматично на база договор между енергийното министерство и доставчиците от последна инстанция, търговците и производителите на електроенергия и пр. Размерът й пък логично ще се изчислява на база потребената енергия в мегаватчас и въз основа на фиксираната ставка за подпомагане.

Общият бюджет на програмата, която ще действа в периода 1 октомври - 30 ноември 2021 г., е 450 млн. лв. Сумата ще се осигури от държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ “Козлодуй”. В следващите отчетни години ще се намали със съответната сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ.

“Парите са налични, дивидентът е наличен, изплащането може да започне”, заяви Янев, който бе категоричен, че компенсациите ще се изплатят до края на календарната година.

Мярката за подкрепа допълва другите мерки,

коментира още премиерът. “В рамките на 5 дни ще бъдат изготвени темплейтите на договорите и ще започнат да се подписват”, каза и служебният енергиен министър Андрей Живков. Той заяви, че първите компенсации по мярката се очакват с първите следващи фактури.

Обявените преди седмици 30 лв., както и другите механизми за борсата, са в отделен ред и по тях вече се работи. “30 лв. за малки, средни и семейни предприятия ще се реализират”, уточни Янев.

За мрежовите оператори пък мерките ще бъдат от по-различен характер, като предстои да се направи анализ от ресорното министерство. До края на месеца се очаква анализът да е готов.

При пристигането си в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет президентът Румен Радев припомни, че

проблемът с поскъпването на енергията е общоевропейски

„Основната тема е енергийната криза в Европа и стремителното поскъпване на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС, за да защитим гражданите и бизнеса”, каза той и добави, че най-важните са краткосрочните мерки на ЕК, включващи компенсации, данъчни облекчения и държавна помощ са прехвърлени изцяло в правомощията на държавите членки в зависимост от техните финансови възможности.

Вчера, преди обявяването от служебния кабинет на компенсациите, в свое писмо до президента, премиера и министрите на енергетиката и финансите работодатели и синдикати поискаха по 180 лв./мвтч по-ниски сметки за ток за октомври. Предлага се организирането на среща, на която да се обсъдят: предложените мерки за финансова компенсация на небитовите потребители, а именно възстановяване на 75% от надвзетото (надвишението на платената цена над прогнозната цена на КЕВР, която е и референтната цена за бита). За месец август това са 74 лева, за месец септември - 94 лева.

Компенсацията от 110 лв. е недостатъчна,

каза специално за „Монитор“ шефът на АИКБ Васил Велев. Той подчерта, че за петък средната цена в „Ден напред“ е 454,52 лв./мвтч и е една от най-високите в Европа. „Само за октомври досега средното ниво на борсата е 372 лв.“, поясни той. „За това поискахме компенсацията да е функция на цената. А ако тя за ноември стигне до 600 лв./мвтч? От тях 500 ще са печалба, отишли някъде, а рестото - 110 лв., което е нищо“, добави Велев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.