Компенсират 630 000 фирми с по 110 лева на мегаватчас

Заради скъпия ток за октомври и ноември

Компенсират 630 000 фирми с по 110 лева на мегаватчас

Финансова помощ от до 110 лв. на мегават час могат да получат фирмите заради високите цени на електроенергията. Очакванията са от мярката да се възползват над 630 000 небитови крайни клиенти. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на брифинг в МС днес.

Помощта ще се отпуска автоматично на база договор

между енергийното министерство и доставчиците от последна инстанция, търговците и производителите на електроенергия и пр. Размерът на помощта пък логично ще се изчислява на база потребената енергия в мегават чат и въз основа на фиксираната ставка за подпомагане.

Общият бюджет на програмата, която ще действа в периода 1 октомври - 30 ноември 2021 г., е 450 млн. лв. Сумата ще се осигури от държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ “Козлодуй”. В следващите отчетни години ще се намали със съответната сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ.

“Парите са налични, дивидентът е наличен, изплащането може да започне”, заяви Янев, който бе категоричен, че компенсациите ще се изплатят до края на календарната година.

“Мярката за подкрепа допълва другите мерки”,

коментира още премиерът

“В рамките на 5 дни ще бъдат изготвени темплейтите на договорите и ще започнат да се подписват”, каза и служебният енергиен министър Андрей Живков. Той заяви, че първите компенсации по мярката се очакват с първите следващи фактури.

Обявените преди седмици 30 лв., както и другите механизми за борсата, са в отделен ред и по тях вече се работи. “30 лв. за малки, средни и семейни предприятия ще се реализират”, уточни Янев.

За мрежовите оператори пък мерките ще бъдат от по-различен характер, като предстои да се направи анализ от ресорното министерство. До края на месеца се очаква анализът да е готов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.