Компаниите ще се отчитат само пред НАП

Компаниите ще се отчитат само пред НАП

Компаниите ще се отчитат само пред НАП в срок до края на юни, а статистическият институт и Търговският регистър ще получават от данъчните по електронен път попълнените вече годишни отчети за дейността си. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене Закона за търговския регистър и регистъра на юридически лица с нестопанска цел. 

По този начин се създава единна точна за подаване на годишен отчет. В момента бизнесът подава годишни финансови отчети два пъти веднъж до 31 март се подават годишните финансови отчети до Националния статистически институт, а оттам служебно се изпращат към НАП. Другият срок за фирмите е 30 юни, при който се публикуват в Търговския регистър финансовите отчети заедно с решението за тяхното приемане.

Като мотиви вносителите от ГЕРБ изтъкват, че се цели намаляване на административната тежест върху бизнеса и създаване на правна възможност за реализирането на Централизирана административна информационна система.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.