Комитова: Ще предложа 1,5 млрд. лева за поддръжка и ремонт на пътищата в Бюджет 2022

Комитова: Ще предложа 1,5 млрд. лева за поддръжка и ремонт на пътищата в Бюджет 2022

Не воювам със строителните фирми. Те са строили и ще продължават да строят за България. Срещнахме се и започнахме да работим по важните теми в краткия мандат на служебното правителство. Ще предложа сума от 1,5 млрд. лв. за ремонт и поддръжка на пътищата в Бюджет 2022, които средства трябва да се гласуват от следващото редовно правителство. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, цитирана от пресцентъра на министерството. 

„Установих, че от 2018 г. за тази дейности всяка година са давани между, 1,5 и 2 млрд. лв. Проблемът е, че са давани не през санкция на парламента, а с министерски постановления от излишъци в бюджета“, коментира министър Комитова. Тя подчертава, че тази практика е поставяла строителните фирми в риск от предходните управляващи, защото никои не може да гарантира, че ще има бюджетни излишъци в края на годината, за да се плати на фирмите. При бюджет на АПИ за текущ ремонт и поддръжка 400 млн. лв., на всички е ясно, че са недостатъчни при огромните нужди.

„Тази строителна дейност е управлявана по много безотговорен начин. От години фирмите в пътния сектор зависят от един малък бюджет, от излишъци, от постановления, от това кой кога ще намери пари да им плати. Тази практика трябва да се премахне. Парите трябва да са сигурни, работата да е свързана с парите, които са определени по бюджет и да се спазват срокове и качество и т.н., защото противното означава хаос и огромен стрес“, коментира регионалният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.