Хаос в комисията за ревизия, искат тест за наркотици за зърнен бос
2

Хаос в комисията за ревизия, искат тест за наркотици за зърнен бос

Цялата ПГ на ГЕРБ влезе в залата

Зърненият бос Светослав Илчовски за втори път е на изслушване пред комисията по ревизия на властта за последните 10 години, оглавявана от Мая Манолова.

Преди няколко дни Илчовски говори пред звеното, като заяви, че знаел кой е снимал в спалнята на Борисов, посочи, че т.нар. Мата Хари била плеймейтка, обвини и регионалния министър в оставка Петя Аврамова, че го е принуждавала да не купува земеделски земи и замеси и името на един от собствениците на фирма "Градус" - Иван Ангелов в схеми за рекет. Днес сутринта пък, пред онлайн сайта Agri.bg продължи с твърденията, казвайки, че плеймейтката била Маги Бадер, който от своя страна отрече категорично в пост във Фейсбук това. „Официално заявявам, че НЕ познавам г-н Борисов и г-н Ангелов. Никога в живота си не съм ги срещала, както и не съм имала допир до тези хора! Моля, всяка медия, посочила името ми, да си проверява информацията! С останалите ще се видим в съда!Благодаря!“, написа тя. А от "Градус" също обявиха, че ще заведат всички възможни дела срещу Светослав Илчовски заради твърденията му в комисията по ревизия на управлението на Борисов.

На този фон, съвсем очаквано, медийният интерес към днешното заседание на комисията е огромен. Залата е препълнена, а самото заседание започна със закъснение заради обсъжданията в пленарната зала. 

Още в началото Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС обърна внимание, че първите две точки от дневния ред са извън обхвата на комисията. Тя каза, че това е злоупотреба и реализиране на предизборно шоу. „Виждаме два казуса, които реално нямат нищо общо с държавни дружества и нищо с постановления на Министерския съвет. Това е абсурдно и да привикваме частни дружества“, отбелязва Каназирева. „Втора точка имаме изслушване на „някакъв човек“, като по същата логика още 100 души могат да дойдат тук и да разказват разкази по картинки, но това не отговаря на предмета на комисията“, подчерта още тя.

Каназирева попита и след като 45-ият парламент скоро ще се закрие, кога комисията за ревизията въобще ще може да изготви и внесе доклад за работата си. И поиска отмяна на първа и втора точка и преминаване направо към точка три.

БСП пък опонираха, че дневният ред е интересен, защото показва случаи на сериозни нарушения. Според Явор Божанков не ставало въпрос просто за любопитство към личния живот на премиера.

Отново обаче думата взе Каназирева, която напомни, че целта е само да се говори против управленито на ГЕРБ. "Тази комисия не може да се превърне в трибунал, не може да се връщаме в едни години преди 89-та година. Най-правилното е всеки един сигнал да го насочите по компетентните органи. А не да слушаме разкази, за които по никакъв начин не можем да кажем дали са достоверни. То свърши времето на този парламент! Да не си мислите, че някой се притеснява от някакви проверки. Но най-правилният ход беше да влезете в управлението, да извършите анализ. Това тук е една предизборна кампания. Евала! Вие си получихте звездния миг! Поздравявам ви! Само не виждам ролята на другите партии!", каза тя. 

Мая Манолова от своя страна каза, че в комисията са постъпили над 90 сигнала. "Мисля, че гражданите искат да знаят за това безобразно застрояване на Алепу. Няма как, при положение, че има постъпил сигнал, да не включа това в дневния ред", заяви тя относно точка първа в дневния ред. 

Тома Биков от ГЕРБ пък обяви, че никой не е получил документи от Светослав Илчовски, въпреки че той твърдял, че има документи за всичко онова, за което прави разкрития. 

"Когато е публична една част, трябва да бъде публична цялата част. В тези документи се крие много повече, отколкото в разказите на господина. Документите трябва да бъдат прочетени от всички, да бъдат показани пред медиите. Тези разкази може да са истина, може и да не са. Аз залагам, че не са", каза Биков.

Манолова пък се оправда, че в документите може да има и информация, която не е редно да става публична и пред медиите. Тя изненадващо предложи вместо с първа точка да се премине към втора - изслушването на Илчовски. "Аз няма да нося отговорност за информация, свързана с работата на Фондовата борса", аргументира се Манолова. 

ГЕРБ реагираха светкавично.  "Държа да ми се гласува процедурата дали документацията трябва остане публична или скрита", настоя Биков.

Румен Гечев от левицата каза, че също не е виждал документите, но разбира, че в тях може да има чувствителна информация като данни за обороти. 

Маноил Манов обърна внимание на Манолова, че в залата е и собственикът на "Градус" Иван Ангелов и допълни: "Това е фирмата, която вие унищожихте онзи ден на заседанието". Настоя Ангелов също да бъде изслушан.

Манолова пак настоя да се започне заседанието от точка втора. ГЕРБ обаче бяха непреклонни и се оплакаха, че не са получили нито един документ в доказателство на твърденията на Илчовски: "Най-големият ви зор е Илчовски ли, кой, да разказва тук! Без документи, без нищо". От своя страна бизнесменът заяви, че е предал необходимите документи на председателката на комисията. Манолова обаче пожела те да бъдат споделяни с останалите членове единствено на заседание при закрити врати, тъй като те са свързани с първата и най-чувствителна точка на неговия сигнал - информация, свързана с работата на фондовата борса. Манолова пък се притесни дали Илчовски се чувства добре. Неин колега попита бизнесмена дали иска друго място, защото до него е седнал собственикът на "Градус" Иван Ангелов. Манолова пък настоя квесторите да дойдат и да отстранят от залата Маноил Манев от ГЕРБ. Тя нареди на някого от екипа си да отиде долу и да търси квесторите. Манев обаче напомни, че никой не може да отсранява народни представители. Той влезе в личен спор с представител от залата и дори каза, че е получил заплаха. 

Тя поиска и съдействието на Националната служба за охрана, както по отношение на Манев, така и на журналистка, която взе думата без нейно разрешение. 

Съвсем за кратко Светослав Илчовски взе думата.  "На тази комисия никой не ме е карал да идвам. Не познавам Мая Манолова, дори не съм се здравислав с нея. Не познавам Черепа, не познавам известни арестанти..", започна той.

Междувременно цялата парламентарна група на ГЕРБ влезе в залата.

Биков подчерта, че за тях това лице е ненадежден свидетел.

В залата депутати от ГЕРБ поискаха тест за наркотици на Илчовски. "Да, направете ми, публично", разпали се бизнесменът. 

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.