КФН пита бизнеса дали са атакувани от хакери

КФН пита бизнеса дали са атакувани от хакери

Комисията за финансов надзор (КФН) пусна днес въпросник, с който да проследи използването на финансови иновации от родните търговци и да провери кой е бил обект на кибератаки.

Целта е е да бъде изяснен интересът на бизнеса към използването на финансови иновации, както и произтичащите рискове. Освен това, ще се проследи влиянието на нововъведенията върху бизнес моделите на анкетираните. Във въпросника търговците трябва да посочат какви финансови иновации използват до момента, кои от тях най-много са допринесли за намаляване или увеличаване на разходите, както и дали срещат някакви законодателни пречки. Бизнесът трябва и да сподели дали е бил обект на кибератака и

ако отговорът е положителен, то колко пъти се е случвало това.

След изтичането на срока, който е 15 октомври тази година, КФН ще публикува консултативен документ, насочен към FinTech дружествата, предлагащи или планиращи да предоставят на поднадзорни на Комисията лица финансово иновативни продукти или услуги.

Меджувременно темата за атаката срещу НАП бе коментирана и от евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Ресорът "Киберсигурност", за който отговаря българският еврокомисат Мария Габриел и хакерската атака срещу НАП, заяви той пред БНР. Според него Габриел се справя добре с поста си, а течове на данни имало навсякъде по света.

"Ние имаме добър комисар, който е доказал, че работи добре. Киберсигурността и въобще дигиталната тема, която е изключително важна и ориентирана към бъдещето, и няма никаква връзка между това, което се случи в България, свързано с изтичането на данните от НАП и ресора на българския еврокомисар. Нека да не забравяме, че това се случва във всяка страна членка на ЕС. В Бундестага бяха изтекли данни”, каза Ковачев пред БНР.

Ресорът на България в следващата Европейска комисия вероятно ще стане ясен след месец. Наскоро премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни иска "Киберсигурност“. Преди това се появиха информации, че България настоява да получи ресор "Земеделие". Борисов отрече.

Пробивът в информационните системи на НАП

засегна данните на над 6 млн. български и чужди граждани. За хакерската атака бе обвинен 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков. Според прокуратурата той е извършил пробива. Заедно с него обвинени като подбудители бяха шефът на фирмата "ТАД Груп", в която работи Бойков – Иван Тодоров и търговският директор на дружеството. Те са действали като подбудители, твърдят разследващите. Бойков е обвинен в тероризъм чрез компютърно престъпление. В момента само Тодоров е в ареста.

Заради теча на данни Комисията за защита на личните данни наложи на НАП глоба от 5,1 млн. лв. По закон санкцията можеше да е до 20 млн. лв. От приходната агенция обявиха, че ще обжалват санкцията. Освен това данъчните смятат да заведат иск срещу обвиняемите от "ТАД Груп", за да търсят обезщетение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.