КТБ е била банка на Държавна сигурност. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата, публикувано вчера на сайта й. То е за физически лица, които са съобщили за прехвърляне на вземането си или са направили волеизявление за прихващане след поставяне на трезора под специален надзор.

На практика данните на комисията показват, че едни от най-крупните вложители в обрания от Цветан Василев трезор са били доносници от мракобесната ДС. 29 от най-крупните вложители в КТБ имат агентурно минало. 28 са работили в Държавна сигурност, а един е бил към тоталитарното военно разузнаване РУМНО. Прави впечатление, че агентите са 21, а щатните са 7. Един от вложителите пък се оказва нещатен сътрудник на ДС, сочат разсекретените документи на комисията. Интересни са и псевдонимите на съдържателите на явочни квартири например. Двама от тях са си избрали един и същ – Бор. Една от дамите пък е взела секретното „77“, навяващо спомени към Джеймс Бонд и агент 007. Други любопитни псевдоними на крупни вложители са Ателие, Балкан, Робов, Романов, Чорбански.

Най-интересни обаче се оказват двама от големите вложители

които са се подвизавали в тоталитарните служби с библейския псевдоним Яков и на християнския светец Козма. Още по-любопитно е, че на името на светеца и на брат му св. Дамян е кръстен Гигинският манастир, чийто ктитор е банкерът беглец Цветан Василев. Ликовете на мустакатия аферист и жена му все още стоят изографисани в светата обител. За по-младите читатели ще припомним само, че братята лечители Козма и Дамян са безсребреници.

Българският Мадоф Цветан Василев се укри в Сърбия още през 2014 г. и до момента категорично отказва да се върне у нас, за

да бъде съден за разграбването на трезора

Мустакатият аферист е обвинен като тартор на организирана престъпна група, източила близо 2,7 млрд. лв. от КТБ. Един от адвокатите му – Лазар Карадалиев, пък е с три повдигнати обвинения. Едното е като лидер на ОПГ за пране на пари, другото е за участие в банда за контрабанда на цигари. Основното и най-страшно обаче е, че Карадалиев се е опитал според прокуратурата да профилактира един от основните свидетели срещу Цветан Василев – Бисер Лазов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

US-арбитражът отсъди, че КТБ е била пирамида, поряза Оманския фонд по иска за € 80 млн.

Съдии от 3 държави разобличиха лъжите на Цветан Василев

US-арбитражът отсъди, че КТБ е била пирамида, поряза Оманския фонд по иска за € 80 млн.

Арбитражни съдии от три националности разобличиха лъжите на Цветан Василев за КТБ, отсичайки, че трезорът не е можело да бъде спасен, защото реално е бил източен от банкера беглец и превърнат в пирамида.

 

Решението потвърждава тезата на българското държавно обвинение за вината на Цветан Василев за рухването на финансовата пирамида

Окончателно: Оманският фонд се отказа от претенциите си срещу България за КТБ

Решението потвърждава тезата на българското държавно обвинение за вината на Цветан Василев за рухването на финансовата пирамида

Доказателствата срещу Цветан Василев по "Делото КТБ" допринесоха за важно за държавата решение, свързано с източената от укриващия се фараон финансова пирамида. Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд.