Диана Ковачева обеща да продължи борбата с монополите, повече проверки и изнесени приемни (ОБНОВЕНА)

Диана Ковачева обеща да продължи борбата с монополите, повече проверки и изнесени приемни (ОБНОВЕНА)

Комисия в НС изслуша омбудсмана за нов мандат, гласуват кандидатурата й другата седмица в зала

Ресорната комисия по вероизповеданията и правата на човека НС изслуша настоящият омбудсман Диана Ковачева, чийто мандат изтича през юли. Тя е номинирана от партия ГЕРБ и е единствен кандидат за поста.

По закон омбудсманът се избира от НС за срок от 5 години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.Диана Ковачева зае поста омбудсман през септември миналата година, за да довърши мандата на Мая Манолова, която подаде оставка, за да се включи в битката за кмет на София. Преди това Ковачева бе правосъден министър в първия кабинет на премиера Бойко Борисов. Тя е доцент по международно право и международни отношения.

Очаква се кандидатуата й да бъде гласувана в пленарна зала другата седмица.

Иначе пред депутатите тя обясни, че най- застрашените групи са децата, хората с увреждания и възрастните. Именно те били в най-голям риск от бедност,а по данни на НСИ - 30 % от децата са в  риск от бедност.

Защитата на правата на децата ще бъде един от нейните основни приоритети. Ще продължи битката в защита на правата на гражданите срещу монополите. Ще се опита да доближи още повече институциите до гражданите, така че те да поемат конкретни ангажименти, които след това тя да следи дали се изпълняват.

Ковачева поясни, че ще търси баланса и ще се опитва да бъде обектива.  Да оказва влияние върху институциите, както чрез натиск , така и чрез посредничеството. Едни от нейните инструменти на работа е да прави проверки - както по сигнали, така и да се самосезира. Затова обеща да бъде още по - активна.

На телефонната линия към омбудсмана пък имало множество обаждания, които водели до мисълта, че не си познаваме достатъчно правата. Именно затова според нея трябва и разяснителни кампании. И даде пример - насочени и към децата за насилието в училище. Друг инструмент за действие били препоръките към институциите, като повечето от тях били изпълнени. Ще наблегне и на превенцията над насилието.

Основни акценти в работата й ще са защита на правата на потребителите и социално-икономическите права. Гражданите имали нужда и от добра администрация - не само да бъдат посрещани вежливо, но това означавало предсказуемост , почтеност и ефективност и високо качество на услугите.

Ковачева обеща да надгражда постигнатото от своите трима предшественици. Ще продължи и с изнесените приемни. Работила и добре с местните омбудсмани, които за съжаление били само 13.

Категорично е против констатацията, че омбудсманът е само пощенска кутия. Ще опита да не разочарова хората, а да се превърната в първа реакция за защита, когато има нарушени права.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.