Снимки
Снимка: PIXABAY.COM

На заседание на икономическата комисия в парламента вчера на първо четене бяха приети измененията в Закона за марките и географските означения. Тe предвиждат отпадане на възможността за национална регистрация на географски означения на земеделски продукти и храни, които попадат в обхвата на европейски регламент, който е в сила от 2012 г. Сред тези храни са българско кисело мляко, бялото саламурено сирене,кашкавалът и лютеница „Първомай“.

Ако измененията в закона бъдат приети на второ четене, то производителите, които вече са регистрирани, ще загубят правата си, каза Офелия Цонкова, зам.-председател на Патентното ведомство. В момента 170 от общо 240-те млекопреработватели вече са информирани за тези промени, съобщи Тодор Бозвелиев, от Асоциацията на млекопреработвателите.

Към момента тези производители са 15, като само 2 от тях са регистрирани в Европейския регистър. В отговор на това изказване зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров, коментира, че България ще иска отсрочка за подаването на заявления за европейска защита на традиционните храни от сдружения на наши производители.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проверяват всяка година качеството на хотелите и кръчмите

Хотелите и кръчмите, които притежават етикет за качество, ще бъдат подложени на ежегодни проверки. Това предвиждат новите промени в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Предложението идва по-малко от месец след обнародването на последните приети корекции в същия нормативен документ.

ЕК задължи „Газпром“ да позволи конкуренти цени за Централна и Източна Европа

Европейската комисия прие решение, с което налага на „Газпром“ редица задължения, с които се отстраняват изразените от Комисията опасения по отношение на конкуренцията и се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа в полза на европейските потребители и предприятия, съобщиха от ЕК.

България свободна от класическата чума по свинете

Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) официално призна България като държава, „свободна от класическа чума по свинете“. Това става по време на Генералната сесия на организацията, която се провежда тази седмица в Париж, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).