Комисия „Антикорупция“ подхваща уредените мачове

Комисия „Антикорупция“ подхваща уредените мачове

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев и министърът на младежта и спорта Красен Кралев подписаха Меморандум за сътрудничество, съобщиха от комисията „Антикорупция“.

Взаимодействието между двете институции ще бъде в няколко области: Периодични срещи и консултации по прилагането на различни антикорупционни мерки; Партньорство при обучения с цел обмен на експертиза и опит във връзка с дейности по превенция и предотвратяване на корупционни практики; Партньорство по теми и проекти от взаимен интерес – конференции, семинари, кръгли маси; Сътрудничество при организирането на информационни кампании с антикорупционна насоченост; Обмен на информация и експертиза при проучвания и анализи. По време на срещата Георгиев и Кралев са обсъдили случаите на корупция в спорта и мерките за противодействие на корупционните практики.

В четвъртък комисията „Антикорупция“ се яви на първото си изслушване пред парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и етика. Наред с отчета за отнетото имущество от бандити и подадените декларации за имущество и интереси, Георгиев съобщи на депутатите, че в УНСС започва магистърска програма по антикорупционно обучение. Той се е срещнал с министъра на образованието и са разговаряли, че има идея от 5 и от 8 клас в училищата да бъде въведено антикорупционно образование.

Предвижда се да бъдат изработени конкретни учебни материали и листовки, които да се раздадат на децата. С помощта на неправителствени организации се подготвя и антикорупционно обучение в детските градини. Пилотно това ще започне в Перник, вече е разговаряно с кмета на града. „Знаете, че материята е много деликатна – това са малки деца, обучението вероятно ще е с песнички, рисунки“, обясни Георгиев и допълни, че в почти всички страни в Европа има антикорупционно обучение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.