Комисар Росен Рапчев: Ще караме чужденците да почиват на път за морето

Комисар Росен Рапчев: Ще караме чужденците да почиват на път за морето

Полицаи на мотори ще проверяват мотоциклетистите за каски и екипировка

Забелязва се увеличение на пияните и дрогираните шофьори, казва в интервю за "Монитор" началникът на Пътна полиция.

- Г-н Рапчев, във връзка със започващия летен сезон, очаква ли се натоварване на трафика и особено по направление към морето?

- Да, увеличението на интензивността на движението е съвсем очаквано. По основните направления към летните курорти също ще има, както и по гранично контролно-пропускателните пунктове към Гърция. Очакват се и много чужди граждани, които ще минават през територията на България. Те ще са основно от Румъния към Гърция, както и от Западна Европа към Турция.

- Създадена ли е вече организация в Пътна полиция за летния сезон?
- В Пътна полиция е създадена сериозна организация за насищане по тези основни направления на полицейски наряди, които освен контрол, ще осъществяват регулиране и подпомагане на движението. Във връзка с преминаващите чужденци от 1 юли до 31 август изключително внимание ще се обръща на точно тези преминаващи от Западна Европа към Турция граждани, ще се водят анкети с водачите и пътниците.
- Освен контрол, какво друго ще правят служителите?

- Да, нарядите ще следят за много други неща. Знаете, че има тенденция много от транзитно преминаващите през страната ни граждани да натрупват върху колите необезопасени багажи. Тогава ще се правят предписания на водачите. Водачите на тези чужди автомобили ще се приканват да използват почивките, за да могат да са по-свежи при преминаването на участъка.

- Какво друго ще прави Пътна полиция?

- От Пътна полиция ще извършваме засилени проверки по самото състояние на републиканските пътища основно за пътна маркировка, пътните знаци, еластичните огради и видимостта на пътните принадлежности. При констатиране на не добра пътна сигнализация към стопаните на пътя ще бъдат изпращани писмени предупреждения, сигнални писма и разпореждания за отстраняване на тези недостатъци. Също така на местата, където имаме концентрация на пътнотранспортни инциденти, постоянно ще присъстват екипи на Пътна полиция, които ще осъществяват контрол и превенция на движението. По основните направления, където имаме ремонти на автомагистралите особено и на главните пътища, съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се опитаме в дните, когато има засилен трафик, да направим реверс на движението и нашите служители ще са в района, за да подпомагат и регулират движението при необходимост. Също така с цел подобряване безопасността на движението ще бъдат включени служители не само на Пътна полиция, но и на звената Териториална полиция към областните дирекции, които имат правомощия по Закона за движение по пътищата да осъществяват контрол. И особено в малките населени места да имаме присъствие на колеги, които имат правомощия по Закона за движение по пътищата да съставят актове.
- Времето се оправи и мотоциклетистите излязоха на пътя. Какво се прави, за да има по-малко инциденти с тях?

- Изключително важна тема. Мотоциклетистите са една уязвима група от участници в движение по пътищата, които реално през летните месеци имат доста засилено участие в пътни инциденти. В тази връзка контролът, който ще предприемем на места, ще бъде засилен във връзка с обезпечаването на полицейски наряди, които ще са с мотоциклети. Ще се обръща специално внимание и на използването на обезопасителни системи – каски и защитни екипировки на мотористите, както и на хората, които возят. Няма да пропуснем и начина на поставянето на регистрационната табела. Законът изисква тя да е видима и на правилното място.

- Колко мотористи са загинали?
- През 2018 г. у нас при тежки пътнотранспортни произшествия с участието на мотоциклетисти и мотопедисти са загинали 55 участници в движението и са ранени 643. Загиналите водачи на двуколесни моторни превозни средства са 47, а ранените – 555. Сравнено с 2017 г. загиналите водачи на мотоциклети и мотопеди са били с 4 по-малко (51 за 2017 г.), а ранените с 46 (601 за 2017 г.). Най-голям брой пътнотранспортни произшествия със загинали водачи на двуколесни ППС има регистрирани на територията на ОДМВР-Пловдив – 9, ОДМВР-Варна – 6, и СДВР – 4. А най-много ранени са регистрирани на територията на ОДМВР-Пловдив – 84, СДВР – 71, и ОДМВР-Варна – 65. Това, което мога да кажа допълнително, е да обърна внимание на родителите, които закупуват мощни мотори на своите деца. Тези мощни мотори могат да са причината за настъпване на пътен инцидент. Заради това има и законово ограничение за възраст и за мощност на автомобилите. Независимо че младият водач има възможност да управлява мотоциклет, до 21-годишна възраст няма право да го управлява.
- Какво може да посъветвате мотористите?
- Във връзка с летния сезон и големия брой водачи, които управляват мотоциклети, следва да отправим препоръка към всички водачи, че управляването на двуколесно моторно превозно средство с превишена скорост води своите рискове за настъпване на инциденти. Към останалите водачи на моторни превозни средства отправяме апел да са значително повече концентрирани и при извършване на маневра промяна на посоката на движение да се уверят дали в тяхната невидима зона има участник с двуколесно превозно средство, тъй като знаете, че мотоциклетът е по-малко видим, отколкото автомобил. Затова апелът ми е към водачите на превозни средства да бъдат достатъчно толерантни към мотоциклетистите, както и самите мотоциклетисти да бъдат толерантни и към водачите и да не застрашават както своя живот, така и живота и здравето на всички участници в движението. Отделно да акцентираме и към уязвимите участъци в движението. Нека знаем, че започва летният сезон и децата заминават на различни места, за да прекарат ваканцията си. Улисани в своите занимания и игри, те често попадат и на пътното платно. Акцентът и молбата е към родителите и възрастните, които са отговорни за своите деца, да разговарят с тях и да им осигурят места за игра, които са далеч от пътното движение и най-вече шофьорите, които забелязват играещи деца да намалят своята скорост и да повишат своята концентрация при внезапно навлизане на детето на пътното платно. Много е важно също при задминаване на паркирали автомобили да преминават със завишена концентрация и внимание, защото може да изскочат деца.
- Ще има ли повече полицейски екипи на местата с концентрация на ПТП-а?

- Създадена е организация всички автоматизирани технически средства за контрол на скоростта да бъдат разположени по главните направления и участъците с голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия по причина превишена и несъобразена скорост. През целия сезон няма да имаме епизодичност, а постоянно ще имаме такъв контрол.
- Какво друго ще се проверява?
- Ще бъде засилен контролът по използването на обезопасителните колани. Знаете, че обезопасителните средства, освен че са задължителни, те са важна част за съхраняването на живота и на децата. Освен обезопасителни колани на възрастните, много ще се акцентира към това дали водачите превозват правилно в обезопасителни средства своите деца.
- Какво ще правите във връзка с издадената заповед от АПИ за ограничаване на движението на тежкотоварните автомобили?

- Във връзка с издадената заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“ за ограничаване на движението на тежкотоварни автомобили в дните петък и неделя на определени участъци от републиканските пътища ще имаме засилено присъствие. Полицейските служители ще осъществяват спиране на тежкотоварните автомобили с цел недопускане на влизане на тези МПС-а в местата със забрани. Изключения, естествено, ще се направят за движението на товарни автомобили, които превозват живи животни, които превозват товари на температурен режим, както и товари, които са общоопасни.
- Какво сочи вашият анализ за загиналите на пътя през летните месеци?
- От направения анализ през най-натоварените летни месеци юни, юли и август от 2014 до 2018 г. се забелязва един общ стабилитет на настъпилите пътнотранспортни произшествия по трите основни показателя – ПТП-та, загинали и ранени участници. Забелязва се от 2016 г. до 2018 г. лек спад на пътнотранспортните произшествия, също така и спад на загиналите. Изключение прави 2018 г., когато загиналите са с пет повече в сравнение със същия период на 2017 г. Този анализ ни показва, че по време на летните отпуски поради завишения трафик и интензивността на движението предразполага и към повече пътнотранспортни произшествия. Заради това през летните месеци освен по основните направления на движение имаме засилено присъствие и по курортите, където сме командировали служители от страната за подпомагане дейността на служителите в летните курорти.

- Ще има ли засилено присъствие на служителите от Пътна полиция по пограничните райони?

- В пограничните северни райони между България и Румъния, както и миналата и по миналата година, имаме съвместни патрули между български и румънски полицаи, като в 30-километровата зона румънски полицаи работят на територията на България и реципрочно български полицаи работят на територията на Румъния. Това е изключително полезно във връзка с румънските туристи, които навлизат в България. Оказва им се освен контрол, оказва им се и допълнителна помощ за въведените забрани и законови промени, с които трябва да се съобразяват водачите на Румъния и България, посещавайки държавите.

- Имат ли законова възможност българските полицаи на румънска територия да съставят актове?

- Не, нямат законова възможност, но те подпомагат действието на колегите си. Полицаите могат да бъдат и преводачи. Да могат да разберат водачите какво е нарушението евентуално и каква е целта на извършената проверка, също така да им обърнат внимание към въведени в момента забрани, с които трябва да се съобразяват.

- Имаше голяма операция на TISPOL, какво показа тя?

- През миналата седмица – от 3 до 9 юни – на територията на България бе проведена операция на TISPOL. Тази операция беше изключително насочена към установяване на водачи, управляващи след употреба на алкохол, на наркотични вещества или техните аналози. В сравнение с предишната операция, която беше през декември, се забелязва леко увеличение на общия брой проверени водачи, като за тази година сме проверили над 20 000, миналата година са били малко над 19 000. Увеличение се забелязва и по двата показателя - 212 водачи са установени с алкохол, което е с осем повече от предишната операция, и 48 установени с наркотични вещества или техните аналози, което е с шест повече от декември. Също така се забелязва увеличаване на отнетите свидетелства за управление на моторни превозни средства за неплатени глоби, което е с 66 повече от миналата година - отнели са 480 свидетелства. Има и повече връчени както на водачи, така и на пасажери електронни фишове, които не са били връчени до момента. Общият брой е над 3300, връчени за една седмица. Важно е също да се отбележи, че имаме над 286 нарушения за несключена застраховка „Гражданска отговорност“. По време на тези операции са установени в 11 автомобила наркотични вещества, установени са девет лица, които са били обявени за издирване, както и установени в два автомобила крадени вещи от извършени престъпления.

ВИЗИТКА:

Роден е през 1970 г. в София

Завършил е Националната спортна академия

Постъпва на работа в МВР през 1996 г.

Преминал е през всички стъпала в системата на МВР

От август м.г. е началник на сектор „Пътна полиция“ в ГДНП

Дългогодишен представител на България в TISPOL

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.