0

К омета, която озарява небето веднъж на всеки 6-7 години, ще наблюдаваме в средата на октомври.

Комета, която озарява небето веднъж на всеки 6-7 години, ще наблюдаваме в средата на октомври.

„С малък телескоп или с добър бинокъл ще може да се наблюдава кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, която е още слаба. Сега тя е с яркост около 10.5 mag в съзвездието Бик, но се очаква да достигне около 8 mag през втората половина на октомври и първата половина на ноември. Тогава тя ще бъде в съзвездието Близнаци и ще се наблюдава удобно след полунощ“, обясни физикът от Националната астрономическа обсерватория Рожен Пенчо Маркишки.

През 2014 г. роботизирана сонда кацна върху кометата, което се случи за пръв път в историята на човечеството. Спускаемият апарат Филе е разработен от Европейската космическа агенция специално за кацане върху такива небесни обекти. Роботът Филе е открил органични молекули върху кометата и е установил, че повърхността й е твърда като лед, съобщиха от Европейската космическа агенция. Специалният атмосферен датчик на сондата е уловил молекули със съдържание на въглеродни елементи, които са основата на появата на живота на Земята. “Събрахме множество данни, които можеше да бъдат получени единствено при директен контакт с кометата”, заявиха от Германската космическа агенция. Пробите бяха направени преди Филе да влезе в хибернация заради изтощаване на батериите.

През есента и зимата може да се наблюдава и една друга комета. Най-ясно видима в момента е 8P/Тътл – сега с яркост около 8.7 mag. Тя обаче е видима само от южните ширини на нашата планета, и то трудно. В момента 8P/Tuttle се намира в съзвездието Хидра, видимо недалеч от „дъното“ на съзвездието Чаша (Кратер). За нашите географски ширини тези дни 8P изгрява само около 34 минути преди Слънцето, поради което няма никакъв шанс да бъде наблюдавана. Яркостта й вече намалява.