Комедия от Лиза Шопова спечели конкурса на Сатиричния театър

Комедия от Лиза Шопова спечели конкурса на Сатиричния театър

Актрисата, режисьор и драматург Лиза Шопова спечели третия конкурс за сатирична комедия, който се организира на всеки 2 години от Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

Журито с председател директорът на театъра Калин Сърменов и членове Богдана Костуркова, Ина Шкарова (драматурзи) и Светослав Танев присъдиха на Шопова наградата, носеща името на патрона на Сатирата, за комедията й „Трима мъже и една Маргарита“. Лиза има и друга успешна пиеса - „Всичко или нищо“, в която тя режисира известния си брат Христо Шопов и две от най-добрите си приятелки актриси – Ирини Жамбонас и Лилия Маравиля.

Конкурсът е явен и в него за участие се допускат непубликувани и непоставяни нови сатирични комедии, чийто обем позволява създаване на спектакъл с нормална продължителност от поне 80 минути. Броят на актьорите, необходими за поставянето на текста, не бива да надхвърля 15 души.

За третото издание на конкурса са постъпили 47 пиеси. След като всеки член на журито е прочел всичките 47 текста, то е провело две заседания. На първото са били откроени определен брой пиеси, върху които да се съсредоточи вниманието. Те отново са били прочетени и на своето второ заседание журито, след задълбочено обсъждане, единодушно е взело решение да бъде премирана творбата на Лиза Шопова. Отличаването й предполага тя да бъде поставена на сцената на Сатиричния театър още този сезон. Гласувани са и две поощрения: за пиесите „Кризисен център“ на Михаил Казаков и „Масло от кипарис“ на Орлин Дяков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.