Комарите обичат жените

Комарите обичат жените

Комарите обичат жените. Дамите са по-честа мишена, а за това си има логично обяснение.

Те нападат повече жени и деца, които имат по-нежна и фина кожа. Освен това, колкото е по-топло едно тяло, толкова по-склонни са комарите да се насочат към него.

Мракът няма да ни  предпази от кръвопийците, защото те ни откриват благодарение на въглеродния двуокис, който издишваме на разстояние от 10 до 50 метра. Комарът лети в тъмната част на денонощието и когато достигне на 5-10 метра от нас, започва да ни вижда. Когато се приближи на една педя разстояние, той вече усеща влагата от нашата кожа.

 Ако искате да се предпазите от хобота на кръвопийците, слагайте дрехи с дълги крачоли и ръкави, ако ходите на места, където се очаква, че ще атакуват. За предпочитане се обличайте в светли цветове, защото летящите твари се привличат от тъмните багри. Използвайте репеленти и четете етикетите им. Употребявайте ги по предназначение, някои от тях могат да се използват върху дрехи, други не могат да се прилагат върху определени материи – например найлон. Затова, ако напръскате вашата палатка, докато преспивате в планината, тя може да пострада. Използвайте инсектицидни димки, които наистина пропъждат крилатите нашественици. А ако искате покой в спалнята, по-добре намалете климатика на по-ниска температура. На хладно се спи по-добре, но по-важното е, че комарите не обичат ниски температури.

Комарът, макар и миниатюрен, е най-опасното насекомо на планетата. Той е носител на вирусни и паразитни заболявания, за които повечето хора дори не подозират. Голяма част от крилатите нашественици в България могат да пренасят много болести и не е необходимо у нас да долети комар от другия край на света, за да ни донесе инфекции, които се смятат за екзотични по родните географски ширини.

Комарите убиват 850 хиляди души годишно, и то основно като заразяват с малария. Преносителите на заразата живеят от Сахара до Хималаите. Маларията е била голям проблем и в България, но от 1965 г. страната ни е призната за свободна от заболяването. То се предизвиква от 5 различни паразита. Наскоро се оказало, че в Индонезия и Малайзия маймунската малария може да се предава и на хора.

Част от паразитите предизвикват тропическа тридневна и четиридневна малария, каквато сме имали и у нас. След като ни ухапе комарът, той инжектира в тялото ни паразитите, които след около половин час мигрират към черния дроб, където се размножават. След 5-6 дни клетките на черния дроб се разпукват и паразитите навлизат в кръвта – в червените кръвни клетки, където се развъждат безполово. Като се размножат, еритроцитът се разпуква и кръвната клетка загива, на което се дължат маларийният пристъп и треската.

Тигровият напада денем

Тигровият комар се храни с кръв буквално от всичко, което мърда – хора, птици, бозайници и влечуги. Той напада денем. Среща се в много от областите у нас. Естественият му хабитат са хралупите, но той е толкова екологично пластичен, че може да се размножава в стари автомобилни гуми, консервени кутии, водни резервоари и т.н. Ако например сте на заведение с градина и нещо ви ухапе под масата на обяд, почти сигурно е, че става въпрос за точно този вид комар. Характерно е за него, че той не лети добре – най-често на около 300 метра около развъдното си място. Освен това лети ниско, затова обикновено хапе на височина до коленете.

Не пренасят COVID-19

Комарите не предават коронавируса, показва италианско изследване. До извода учените са стигнали, след като са инжектирали на крилатите насекоми заразена със SARS-CoV-2 кръв и при тях вирусът не е успял да се мултиплицира и следователно е невъзможно за тези насекоми да го предават чрез ухапването си.

Експерименталното проучване, извършено от Италианския национален институт по здравеопазване с обикновени комари, категорично показва, че тези кръвосмучещи насекоми не разпространяват COVID-19.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.