Колтученето помага за по-едри домати
2

Колтученето помага за по-едри домати

Израстъците се премахват, след като достигнат 4-5 см дължина

Резитбата на доматите се изразява в отстраняване на образувалите се в пазвите на листата разклонения (колтуци), в прекършване на вегетационния връх на растенията, в регулиране на броя на плодните китки на едно растение.

Премахването им е най-удачно, когато дължината на колтука е 4-5 см. При тази големина растенията се травмират най-малко. Препоръчва се при влажно време след провеждане на колтученето да се извърши профилактично пръскане на растенията с фунгицид, с цел да се предотврати заразяването му с патогени, които проникват през отворените рани.

Мероприятие

Задължително мероприятие е прекършването на вегетационния връх на централното стъбло. Обикновено се извършва 55-60 дни преди края на беритбения период на доматите. Тази практика осигурява възможност да се оформят по-едри плодове и да се ускори узряването им. Вегетационният връх се прекършва над четвъртото-петото съцветие. Над последното съцветие е добре да се оставят две-три листа, които да изхранват плодовете, както и да предпазват най-горните плодове от слънчев пригор. Когато се отглежда сорт домати, отличаващ се с жизненост и добра устойчивост на болести, с цел да се удължи периодът на неговото плододаване, върхът може да не се отстранява или това да се извърши в началото на август.

Вариант

Възможен е междинен вариант - отстраняване на вегетационния връх в началото на юни и след обиране на доматите от първите китки. От новообразуващите се колтуци във връхната част на растението да се избере един, който да се остави за продължител на стъблото. По него може да се заложат още 3-4 съцветия, плодовете от които ще се прибират до падането на есенните слани.

Когато се отглеждат късни домати, най-високи добиви се получават при двустъблено отглеждане. Второто стъбло се оформя от колтука под първото съцветие. Върховете на централното стъбло и колтука се премахват, след като на тях се образуват по две съцветия.

Правете го в сухо време


Ето и някои въпроси и отговори как правилно да се прави колтученето:

1.Колтученето на индетерминантните колови домати

Може би зависи какво искате да постигнете. Ако искате високо качество, добър добив и големи плодове, тогава колтученето е задължително. Трябва обаче да сме наясно, че ако не държите на големината на доматите, а искате много и неголеми плодове, не е необходимо да го правите. Някои градинари смятат, че колтученето може да доведе до инфекции и заболяване на растението, особено ако се работи с недезинфекцирани инструменти.

2. Кога да започне

Първото колтучене е на височина от 30 см от почвата - добре е всички разклонения (колтуци), които са в основата на листните дръжки, да се премахнат. Операцията е лесна и се прави с едно движение с леко завъртане в двете посоки. Това е най-лесното и така наречено дълбоко или просто колтучене и най-безболезнено за растението. Отчупеното място зараства по-бързо и по-лесно от това направено с нож или ножица. Прави се всяка седмица.

3.Избиране на подходящото време през деня

Най-добро е да се прави рано сутрин и при това в сух ден. Така раната от премахването на колтука ще зарасне по-бързо и стресът за растението ще е по-малък. В много горещо или сухо време и при големи жеги е добре да не се премахват всички колтуци, защото така растението си помага в жегата. Добре е също най-долните разклонения, които са сухи или са вече прибрани плодовете, да се премахват.

Ранните се отглеждат едностъблено

Отглеждат се едностъблено с редовно отстраняване на колтуците още когато те достигнат дължина 3-5 см. При сортовете Балка, Марица 25, Балкан, Лука и други, които са склонни към самозадънване при колтученето, не се отстранява най-горното разклонение по стъблото. Чрез него може да се възстанови нарастването и да се оформи продължител на стъблото. При тази група сортове домати, ако изресяването в първо и второ съцветие е силно, може в зоната под четвъртото и петото съцветие да се остави колтук с 1-2 съцветия по него. Върхът на ранните домати се отстранява 55-60 дни преди крайния срок на прибирането.

Може да се избегне при средноранните

Когато те се отглеждат на опорна конструкция, колтученето най-общо е сходно с това при ранните домати. Много от тези сортове са с ограничен растеж (детерминантни) и се отглеждат без закрепващи конструкции.

При тях колтученето може да се избегне напълно, особено при дребноплодните сортове.

За сортове с по-едри плодове, салатен тип, като Миляна, Хелиос, Дружба 1300, Слава и други може да се приложи известно регулиране на растежа с еднократно колтучене с отстраняване на разклоненията в приземната част на стъблото. Това води до получаването на по-едри плодове, по-равномерно оцветени и по-плътни, а първата беритба настъпва с 10-12 дни по-рано.

Късните се формират двустъблено


Растенията, особено при сорт Кристи, трябва да се формират двустъблено.

За целта колтукът под първото съцветие не се отстранява и той се обособява като второ стъбло. Това спомага в насаждението да се поддържа по-умерено висока температура и по-висока относителна влажност. Добивът се повишава и се получават повече стандартни плодове.

Растежният връх се отстранява около 70 дни преди падането на първите слани. Ако в такова производство се включат детерминантни сортове, добре е растенията да се формират както при средноранните домати за сортовете от тази група.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.