0

М оже да звучи абсурдно и смешно, но е факт. Младият градинар Тихомир Трайков се е справил и с колорадския бръмбар, и с миризливките. Просто ги чисти с прахосмукачка.

Може да звучи абсурдно и смешно, но е факт. Младият градинар Тихомир Трайков се е справил и с колорадския бръмбар, и с миризливките. Просто ги чисти с прахосмукачка.

Първият опит е осъществил с голяма машина, но вече се е сдобил с малка, която поглъща досадните насекоми бързо, навреме и ефективно.

Това е една много малка част от необичайните методи, които прилага зеленчукопроизводителят в работата си. Той е описан в книгата му за това как да отглеждаме зеленчуци без никаква химия. Тя предстои да излезе от печат, разказа въодушевен Тихомир Трайков пред Телеграф, малко преди да настъпи Новата година.

Но кой е той? Тихомир е може би

един от най-успешните малки градинари

в България, които не използват в работата си никаква химия. Той е първият създател на градинарски групи в социалната мрежа Фейсбук, когато се връща от Англия и се захваща със земеделие. Целта ми беше първоначално да показвам моите продукти, а след това да привлека хора, които отглеждат чисти зеленчуци, храна, която носи здраве. Така последователите му в няколко групи една от които е Майката земя са близо половин милион. За жалост тези, които отглеждат напълно чиста храна са най-много сто, според него, а трябва да сме много, допълва той.

Тихомир Трайков има зеленчукова градина в Полски Тръмбеш, където живее. Тя е около 1 дка, а заедно със съпругата му - грънчарката Деси Владовска, общо гледат зеленчуци около 2,5 дка. Семейството, което общо има пет деца

се издържа изключително от плодовете на земята

Последните две години не само не мога да се оплача, дори не мога да смогна с пазара, разказва щастливецът. Той и съпругата му приготвят кошници със зеленчуци, а клиентите им са в най- големите градове на България. София, Варна, Велико Търново и др. Имат си абонати, които предплащат за цяла година. Това ми помага точно сега през зимата, защото до април само работим, но нямаме какво да продаваме, само малко земна ябълка и салати от оранжериите, обясни Тихомир.

Тихомир разказва, че основната причина, поради която се е захванал с екологично земеделие, е синът му, който като много малък имал заболяване. Лекувах го със сок от бъз и масло от черен кимион и започнахме да отглеждаме чисти храни, това е, казва бащата. Никой не ми вярва, че го правя без химия, но е факт, допълни той въодушевен. Основните принципи, които прилага

са заветите на неговия дядо

Той заминал като градинар преди Втората световна война в Чехия.

Там на него и другите българи, които пристигнали, чехите дали земя, която да разработят. Нашенци, всички от района на Велико Търново, запретнали ръкави и показали на чехите какво са домати, патладжани, като ги научили да ги отглеждат и готвят. Факт, който е описан в българската история. А чехите до ден днешен са признателни на българите за градинарските умения, които сме им завещали. По-късно дядо му в България всяка година отглеждал по 10 хил. корена домати. Всеки сезон от тях той изкарвал толкова пари, колкото да се купи един Москвич, спомня си детството си Тихомир.

Тихомир е земеделски производител, но не и регистриран биопроизводител. Основната причина е, че в биопроизводството не се разрешава да се използват семена за стари български сортове на зеленчуци. А точно от такива той отглежда своите чудни домати.

Намерил семена, увити в пожълтял вестник в едно чекмедже на стария шкаф

останали от неговия трудолюбив дядо. Червени, сладки, напукват се, но са много вкусни, но не са достатъчно трайни, споделя потомственият градинар. Според него става дума за някогашният сорт Фантазия. Гигантски домат с прекрасни вкусови качества.