До 5 май подаваме данъчните декларации

До 5 май подаваме данъчните декларации

Остава месец и един ден, за да си подадем данъчната декларация. За разлика от минали години, когато крайният срок за изпращане на документи бе 30 април, през 2021 г. гражданите разполагат с време до 5 май, за да си отчетат доходите и данъците пред Националната агенция по приходите (НАП).

Причина срокът да се измести с цели 5 дни е натрупването на почивни дни покрай Великденските празници. Реално 30 април освен, че е почивен ден, се пада и в петък. Трети и четвърти май пък също са почивни, затова последният ден, в който може да изпратим данъчна декларация е сряда - 5 май.

Това може да стане по няколко начина - в офис на приходната агенция, по пощата или чрез портала за електронни услуги на НАП. Всъщност третият вариант е и най-удобен, тъй като тогава данъкоплатците могат да се възползват от предварително попълнена данъчна декларация. В нея необходимото вече ще е попълнено на база изпратена информация от работодател. Задължението на всеки гражданин в този случай е да провери истинността на данните, както и да попълни използвани от него данъчни облекчения, ако има такива. Ако има доходи от наем на физически лица, това също се попълва собственоръчно.

От тази година в предварително попълнените декларации има и данни за доходи от интернет търговия. Те също трябва да бъдат проверени от потребителя, който да прецени дали става въпрос за регулярна продажба на стоки, или е продажба на лични вещи, която е освободена от налог. Информация ще има и за продажбата на МСП, което е било наша собственост за по-малко от година. Причина за това е, че в някои случаи, когато има положителна разлика между покупна и продажна цена, възниква данъчно събитие.

Важен момент е, че за да се подаде предварително попълнена данъчна декларация, данъкоплатецът трябва да има валиден електронен подпис или персонален идентификационен код. С тях може не само да се подават декларации, но и да се използват други е-услуги на НАП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.