0

О т началото на 2021 г. брутната минимална заплата вече е 650 лева или с 40 лева повече спрямо месец по-рано. Това означава, че през февруари работещите трябва да получат за първи път повече пари в портфейла си. Но с колко повече?

От началото на 2021 г. брутната минимална заплата вече е 650 лева или с 40 лева повече спрямо месец по-рано. Това означава, че през февруари работещите трябва да получат за първи път повече пари в портфейла си. Но с колко повече?

Има разлика между брутна и нетна заплата. Брутното заплащане включва дължимите от работника данъци и осигуровки, но не включва осигуровките за сметка на работодателя. Нетната заплата е чистата сума, която получава за положения труд. Тя се получава след като от брутната заплата се приспаднат дължимите данъци и осигуровки.

Така при брутна заплата от 650 лв., след приспадането на дължимите данъци и осигуровки за сметка на работника, нетната (чиста) заплата възлиза на 504.39 лв. Сметката е чрез калкулатора на сайта pariteni.bg, който изчислява само за трета категория труд и е със зададен период на изчисление за 2020 г. Тоест възможно е минимално разминаване.

В сравнение с миналата година в джоба всеки месец на хиляди българи, които получават минимални доходи или са осигурени на тази сума, ще влизат по 31 лева повече.

Ето за какво отиват удръжките от служителя, на стойност от 145.61 лв. по пера: