Колко топло ще бъде през най-горещите дни от годината?

Колко топло ще бъде през най-горещите дни от годината?

Най-горещите дни в годината ще вдигнат живака на термометрите до 32 градуса. Това прогнозира пред вестник „Телеграф“ климатологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Рачев.

Така наречените горещници са на 28, 29 и 30 юли. От климатична гледна точка те са върхът на най-високата точка на средните годишни температури, отбелязва ученият.Най-горещите дни в Бургас и Варна ще донесат слънчево и топло време. Максималните температури по морето ще бъдат от порядъка на 30-31 градуса, а минималните-19-20 градуса. „Отново ще имаме така наречените влажни тропични нощи. Особено, когато няма вятър, а такъв по време на горещниците не се очаква. В Пловдив температурите ще бъдат около 32 градуса, а в столицата ще бъде малко по-хладно – между 27 и 29 градуса и без валежи“, казва още професорът. Народното поверие гласи, че каквото е времето през тези три дни, такова ще бъде времето през зимните месеци. Всеки ден отговаря за съответния месец. В старите книги, които съм чел пише, че колкото по-горещо е, толкова по-люта ще е зимата. И обратното – колкото по-дъждовно и прохладно е през съответния горещник, толкова по-мека и дъждовна ще е през съответните зимни месеци. 

„Аз винаги съм се отнасял към народните поверия, свързани с климата с една усмивка, защото България е с твърде разнообразен климат и ако за София, Плевен и Велико Търново някои неща важат, то за Хасково и Стара Загора те не са валидни. Трябва да погледнем с усмивка на нещата и да се доверяваме на научно обоснованите прогнози, отколкото на тези поверия, които, може би, навремето са били доста реалистични, в което съм почти сигурен. В днешно време обаче, когато климатът определено става доста по-топъл, нещата не седят така. Тази година очаквам да отбележим абсолютният минимум на леда в Северния ледовит океан. Никога, през последните, може би, 500 години не е имало толкова малко лед на Северния полюс. Никога през последните 200 години не е било толкова топло в Сибир. Ние се радваме на едно съвсем нормално и човешко лято“, отбелязва Рачев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.