0

Х о-хо-хо! Всички ние знаем за високия стандарт на живот в северните държави. През последните дни, преди настъпването на Рождество туристи от цял свят се стичат в селото на Дядо Коледа, а тв камерите също са насочени към него - увеселителен парк във финландска Лапландия.

Хо-хо-хо! Всички ние знаем за високия стандарт на живот в северните държави. През последните дни, преди настъпването на Рождество туристи от цял свят се стичат в селото на Дядо Коледа, а тв камерите също са насочени към него - увеселителен парк във финландска Лапландия.

Според легендата Дядо Коледа живее именно в Лапландия (или на Северния полюс, но както знаем никой не може да е сигурен ;). Като гледате всяка година вероятно се чудите дали Дядо Коледа не му е омръзнало да живее в къщата си от дървени трупи и защо не вземе да си купи нещо по-модерно. Сигурно старецът от толкова много разходи за заплати на джуджета и подаръци, няма много кеш и също ползва кредити. Та си зададохме въпроса: колко би струвало на Дядо Коледа да тегли един ипотечен кредит?

Отговорът е, че ще му е на сметка и няма да е нужно да се обърне към българска банка, въпреки че през последните години и у нас процентите вървят надолу. Лихвата за ипотечен кредит в северната страна не надвишава 2% годишно. Това е една финансова благодат, която е за завиждане. Финландия е сред 5-те страни с най-ниски лихви по ипотеките. При определени условия е възможно да се вземе ипотечен крадит за 95% от цената на един апартамент на 1-1,25% лихва.

Зa cтaтиcтиĸa, ce oбpъщaмe ĸъм издaниeтo numbео.соm, което е cпeциaлизиpaнo в cpaвнeниe нa цeнитe в paзличнитe cтpaни пo cвeтa. Според него, ако Добрият старец реши да си смени къщата си с нова, то ипотечният му кредит за 20 години ще бъде с фиксирана лихва от 1,48%. Апартамент в града би бил доста скъп за представите на българите. Цената на квадратен метър в жилище в центъра на големите градове е със средна цена 4749 евро. Но имот извън скъпите райони е около 2800 евро на квадрат. Средната месечна заплата след облагане е 2293 евро във Финландия.

За сравнения, отнове според numbео.соm, същият кредит за 20 години би бил с оскъпяване от 3.96%. Средната заплата у нас е 531 евро. Цената на квадратен метър в жилище в по-скъпите квартали е със средна цена 1106 евро, докато извън тях е 758 евро на квадрат.