Колко плаща държавата за служител с увреждания?

Колко плаща държавата за служител с увреждания?

Разкриха над 1000 нови работни места

През изминалата 2020 г. са били разкрити над 1000 работни места за хора с увреждания по реда на Национална програма за заетост на хората с увреждания, става ясно от данни на Агенцията за хората с увреждания.

Според директора на агенцията Минчо Коралски обаче все още на хората с увреждания се гледа като на неработоспособни хора, все още има знак на равенство между дефицит и работоспособност. Според Коралски работодателите мислят, че дори човек с 50% нетрудоспособност не може да бъде полезен. Всъщност обаче 50% неработоспособност по ТЕЛК означава, че човек може да върши почти всичко при определени условия и те не са невъзможни.

„Ние сме разработили една Национална програма за хората с увреждания, която подпомага работодателите както да адаптират работни места, така и да създават работни места и да осигуряват достъп до тях, включително и да обучават хората, които наемат. Важно е работодателите да са заинтересовани, а политиката за това ние я имаме. Пари за това има, но инициативата е на работодателите. Важно е, при положение че има недостиг на квалифицирана работна ръка, да се помисли, че не бива да се пренебрегват хората с увреждания, защото голяма част от тях са висококвалифицирани“, каза още директорът на АХУ.

Националната програма има 4 компонента

1. Осигуряване на достъп до действащи или разкривани нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст.

2. Приспособяване на съществуващи работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст.

3. Оборудване на нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст, съответстващо на характера на тяхното заболяване.

4.Квалификация и преквалификация, съответно обучение за професионално и служебно развитие.

Максималният размер на субсидията по компоненти е както следва:

Компонент 1 - до 10 000 лв.;

Компонент 2 - до 10 000 лв.;

Компонент 3 - до 10 000 лв.;

Компонент 4 - до 1000 лв. на лице с трайно увреждане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.