Колко печелят фармацевтичните компании от ваксините (ОБЗОР)

Колко печелят фармацевтичните компании от ваксините (ОБЗОР)

Фармацевтичните компании „Пфайзер“, „Бионтех“ и „Модерна“ реализират комбинирана печалба от 65 хиляди долара всяка минута от ваксините си срещу Covid, докато най-бедните страни в света остават до голяма степен без ваксинация. Това показва анализ на Народния алианс за ваксини – коалиция от организации, която се бори за по-широк достъп до ваксините.

Анализът е въз основа на изчисления върху отчетите на компаниите. „Пфайзер“, „Бионтех“ и „Модерна“ са използвали монопола си, за да получат най-изгодните договори с най-богатите правителства, изоставяйки страните с ниски доходи“, заяви Мааза Сейум от африканския клон на алианса. „Пфайзер“ и „Бионтех“ са предали по-малко от процент от общите си доставки на бедни държави, а „Модерна“ – 0,2%. В момента 98 процента от хората в страни с ниски доходи не са преминали пълен курс на ваксинация. 

Според други данни „Пфайзер” очаква приходи от ваксината си в размер на поне 35 милиарда долара за тази година.

Приходите на британско-шведската фармацевтична компания "АстраЗенека" от продажбата на ваксината срещу коронавирус през първата половина на 2021 г. възлизат на 1,17 милиарда долара. Общите приходи на компанията през първата половина на 2021 г. достигнаха 15,54 млрд. долара, което е с 23% повече от миналогодишните данни за същия период. Както се отбелязва в доклада, това се дължи на 19% увеличение на продажбите на лекарства против рак. Освен това "АстраЗенека" успя да увеличи продажбите на своите продукти в развиващите се страни с 26% в сравнение с миналата година. Печалбата на компанията през последната половин година след данъци е 2,11 милиарда долара, в сравнение с 1,49 милиарда долара през първата половина на 2020 година. Ръстът на печалбата е 42%. Разходите за научноизследователска и развойна дейност на "АстраЗенека" са се увеличили с 28% през отчетния период до 3,5 млрд. долара, което се е отразило на маржовете на печалба.

На този фон от компаниите твърдят, че трябва постоянна реваксинация. Вероятно хората ще трябва да си правят ежегодно реваксинация срещу коронавируса в продължение на много години напред, прогнозира главният изпълнителен директор на американския фармацевтичен гигант „Пфайзер” д-р Алберт Бурла пред Би Би Си. Той смята, че това ще е необходимо за поддържане на „много високо ниво на защита”. Той отчете, че ваксините са помогнали за спасяването на милиони животи в разгара на пандемията и без тях „фундаменталната структура на нашето общество би била застрашена”. За тази годината „Пфайзер” очаква да достави три милиарда дози от своята иРНК ваксина срещу COVID-19, а догодина, още четири милиарда. Д-р Бурла не се извинява за реализирането на значителна печалба, като подчертава, че „в крайна сметка са спасени милиони животи”. Една доза от ваксината е на „цената на храна за вкъщи” за по-богатите страни, но се продава без печалба в държавите с по-нисък стандарт, отчита Бурла, като все пак признава, че към момента повечето продажби са в развитите икономики.

Тъй като трябва да се съхранява при минус 70 градуса по Целзий, ваксината на „Пфайзер”  е трудна за разпространение в страни с ограничени здравни услуги.

В рамките на около месец от компанията планират да пуснат нова формула, която ще може да се съхранява в продължение на три месеца в хладилник, което според д-р Бурла ще бъде от „огромна разлика” за страните от Африка на юг от Сахара. Бурла отправи и послание на тези, които не желаят да се ваксинират: „За тези, които просто се страхуват, единствената емоция на хората, по-силна от страха, е любовта”, заявява Бурла. „Така че аз винаги използвам този аргумент, че решението да получите ваксина няма да повлияе само на вашето здраве, то ще се отрази на здравето на другите и особено на здравето на хората, които обичате най-много, защото те са тези с които ще общувате. Така че имайте смелостта да преодолеете страховете си и да постъпите правилно”.

Преди дни молекулярни биолози в Китай са открили антитялото 35B5, което може да се свърже с S-протеина на коронавируса и да неутрализира всички негови щамове, включително най-новият Омикрон. Първите резултати от експериментите с тези молекули бяха разкрити в статия в електронната библиотека bioRxiv.

„Изображенията, които получихме показаха, че молекулата 35B5 се свързва с тази част от S-протеина, която всъщност не се променя с развитието на SARS-CoV-2. Това позволява тези данни да се използват не само за създаване на антитела, но и за разработване на универсална ваксина срещу всички щамове на коронавируса“, пишат учените.

Екип от китайски изследователи, ръководен от професор Ден Кай от университета „Сун Ят-сен“ в Гуанчжоу, Китай, е идентифицирал уникално антитяло в кръвна проба от преболедувал коронавируса китайски жител, което е еднакво ефективно при неутрализирането на всички разпространени щамове на SARS-CoV-2.

Тази молекула, наречена 35В5, е открита при мащабно проучване, насочено към изследване на голям брой кръвни проби на жители на Китай, страдали от тежък COVID-19. Учените изолират от тях култури от В-клетки, произвеждащи антитела, и наблюдават кои вирусни частици могат да атакуват.

Тези търсения помогнали на лекарите да идентифицират две молекули – 35B5 и 32C7, чиито дори малки концентрации активно неутрализират частиците на първата разновидност на SARS-CoV-2. Последвалите експерименти показват, че антитялото 35В5 е също толкова ефективно срещу щамовете Бета и Делта на коронавируса, докато силата на действието на втората молекула намалява драстично.

Учените са получили подобни резултати при експерименти с мишки, заразени с всички разпространени щамове на коронавируса.

Антитялото 35В5 предпазва всички гризачи от смърт и тежки белодробни увреждания, докато ефективността на втората молекула значително намалява в борбата с новите варианти на SARS-CoV-2.

Универсалният характер на действието на антитяло 35В5, както показват снимките от криоелектронния микроскоп, се дължи на факта, че тази молекула се свързва с частта от S-протеина на коронавируса, която почти не се променя при еволюцията на SARS-CoV-2. Структурата му е еднаква за всички разновидности на коронавируса, включително и за наскоро идентифицирания щам Омикрон.

Според професор Ден Кай и колегите му, същият този участък може да се използва като „мишена“ за създаване на универсални ваксини, способни да потискат всички съществуващи щамове на коронавируса, както и бъдещите разновидности на SARS-CoV-2, които могат да се появят през следващите месеци и години. Колко ще спечели Китай само от това откритие още не е ясно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.