0

З евзек успя само за ден да натрупа близо 10 000 споделяния на своя лъжовна публикация във Фейсбук, с която уж призовава да се открие собственик на загубена снимка.

Зевзек успя само за ден да натрупа близо 10 000 споделяния на своя лъжовна публикация във Фейсбук, с която уж призовава да се открие собственик на загубена снимка.

 

Потребителят качил черно-бяла фотография на мъж и жена, под която написал сърцераздирателно послание: „Моля помогнете! Намерих тази снимка отвън на метростанция НДК в София. Отзад на снимката пише “Мама и татко, 1955”. Бих искал да я върна на собственика й. Изглежда като стара и ценна семейна снимка. Ако ние всички споделим, може и да намерим собственика“.

 

Фалшификат

При малко по-внимателно вглеждане в снимката обаче прави впечатление, че въпросните „мама и татко“ не приличат много на българи. Tова всъщност са актьорите от американския филм „Завръщане в бъдещето“ от 1985-а година, в който участват Майкъл Джей Фокс и Леа Томсън. Още в първите коментари под публикациите приятели на автора разкриват това и дори публикуват линкове към описанието на филма.

 

Заблудени

Много други обаче се вързаха на умилителната история и започнаха да споделят публикацията на снимката в профилите си. Макар че „измамата“ беше бързо установена почти веднага споделянията продължиха лавинообразно да се множат. Потребителите  очевидно препубликуваха снимката, без да четат какво се коментира под нея. „Не приличат много на българчета“, отбеляза един от тях. „Имам снимка на баба ми и дядо ми като млади в София, ако ги видите и те не мязат на българи а на французи толкова са елегантни чак на мен ми е странно и доста модерни двамата“, отбеляза друга потребителка.  Споделянията на снимката обаче не спряха и до вчера следобед достигнаха 10 хиляди.

По едно време самият автор написа, че по-добре да я свали. „Ще взема да я изтрия накрая и ще се свърши с това! Ако бях сложил снимка на истински случай с нуждаещо се за помощ дете, нямаше така да обърнат внимание, което е тъжно и жалко“, коментира той.