0

А укционна къща "Сотбис" потвърди продажбата на творбата "Момиче с балон" от Банкси, която частично се самоунищожи на търг миналата седмица, след като бе купена за над 1 милион британски лири, съобщиха световните информационни агенции.

Аукционна къща "Сотбис" потвърди продажбата на творбата "Момиче с балон" от Банкси, която частично се самоунищожи на търг миналата седмица, след като бе купена за над 1 милион британски лири, съобщиха световните информационни агенции.

"Купувачката на "Момиче с балон" потвърди решението си да придобие новосъздадената миналата седмица творба", се казва в комюнике на "Сотбис". От аукционната къща уточниха, че платената за творбата сума е 1 042 000 британски лири.

Въпросната колекционерка от Европа първоначално била шокирана, но впоследствие си дала сметка, че ще притежава "част от историята на изкуството".

На търга, веднага след удара на чукчето, скрито устройство за унищожаване на документи под златистата рамка на платното започна да го нарязва на лентички по команда на художника. Картината е репродукция на една от най-известните му творби с акрилни бои и спрейове - "Момиче с балон". Тя изобразява момиченце, което пуска червен балон с форма на сърце.

"Банкси не е унищожил творба по време на търга, а е създал нова", заяви експертът от "Сотбис" Алекс Бранчик. Новосъздадената творба ще бъде изложена в помещенията на "Сотбис" в Лондон на 13 и 14 октомври.