Колекционери на ордени и медали трябва да броят по 3 хиляди лева, ако са набелязали за допълнение в своята колекция ордена на „Георги Димитров“. Толкова ще трябва да брои този, който иска да се сдобие с 14 карата с кутия и миниатюра.

Орденът е присъден на български и чужди граждани за изключителни заслуги между 1950-та и 1997г. Освен обяви, в които се продава орденът на „Георги Димитров“, се срещат и такива, в които се изкупува.

Броят на

ордените през годините

след Освобождението

е голям. Те са присъждани по различи причини – „За храброст“, „За заслуга“, „Народен орден за труда“, „Народная Свобода 1941-1944 г“, „9 Септември 1944“, „Народна Република България“, „Червене Знаме“, „Кирил И Методий“ и в различни степени – първа, втора, трета и т.н. Медалите могат да бъдат „За слуга“- златен, сребърен и бронзов, „За Освобождението 1877-78“, за участие във война, въстание или антифашистката борба, дори и за майчинство. Според сегашното законодателство и Закона за ордени и медали на Републиката България ордените, подредени по старшинство, са 1- "Стара планина", 2. "Св. св. Кирил и Методий", 3. "За гражданска заслуга", "За военна заслуга", "Мадарски конник". Има орден "За храброст", който е извън подреждането по старшинство и медалите са "За заслуга".

Обичайното място на изброените медали и ордени е на семейните витрини, за да служат като пример на младите, или в музея, за да могат да ги видят повече хора. Една част от хората обаче са решили да разчистят из домовете си и да се отърват от една част от наследството на своите дядовци, продавайки го онлайн. Както в българските, така и в чуждите сайтове има любопитни находки. Освен орденът на Георги Димитров за 3 бона, има и друг, който с 500 лв, по-малко (2500 лв.), но върви с любопитен бонус. Под обявата се чете „орден Георги Димитров номер 433-златен 33гр.14к. Състоянието се вижда от снимките. Към него поздравителна телеграма от Тодор Живков и покана за връчване на ордена (в лошо състояние)“. Потребителят, който предпочита лично предаване, е прикачил и

снимки на поздравителния

адрес за доказателство.

За сметка на това орден Георги Димитров 100 години от рождението се продава за само 15 лв.

Близо два бона ( 1900 лв. ) броят колекционери за Орден"Свети Александър" 3- та степен, който е присъждан в периода 1881 – 1946г. Цената му пък в ebay е „само“ 799.00 евро плюс за 20 евро доставка. Така един колекционер ще заплати със сигурност по-малко, ако предпочете да пазарува от чужбина, отколкото от българския пазар.

Медалите са доста по-евтини спрямо ордените. За царски медал цар Фердинанд със сребърен с корона пък ще трябва да се броят 165 лв., а 25 г. от априлското въстание 1901 г. - 110 лв. Срещу стотачка получаваш медал за заслуга княз Фердинанд I бронз орден царски. В чуждите сайтове попълненията в колекциите излизат малко по-солено. За сребърен медал от сватбата на княз Фердинанд се броят $257.55 плюс $9.41 за доставка, за бронзовия $215.22. Медал за участие във Втората световна война пък излиза на над $100 с доставката.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Брекзит стопи с 10% БГ кандидат-студентите

10% спад на желаещите българи да започнат висше образование във Великобритания след Брекзит отбелязват организаторите на изложението "Световно образование".

Няма да сменят името на връх Шипка

Старопланинският връх Шипка няма да бъде преименован на връх „Свети Никола“ - категорична е комисията по наименоване на обекти с национално значение и населени места при президента.