0

К олекция от 58 кантара и 16 комплекта тежести притежава Регионалният исторически музей в Русе. Започнала е процедура по идентификацията им, след което те ще бъдат изложени пред публика, съобщават от културната институция.

Колекция от 58 кантара и 16 комплекта тежести притежава Регионалният исторически музей в Русе. Започнала е процедура по идентификацията им, след което те ще бъдат изложени пред публика, съобщават от културната институция.

Предметите обхващат периода от края на XIX век до началото на XXI век. Един от най-старите уреди е произведен в Пловдив във фабриката на Георги К. Лазов, получила медал на Първото българско земеделско-промишлено изложение през 1892 г. Друг кантар в колекцията е произведен в Люблин и е служил в полската армия и в двете световни войни. Някои от уредите тепърва ще бъдат разпознавани, макар ясно да личат тези, служещи за измерване на яйца, на пликове в пощенски станции, на бебета, на зърно.

У нас още управителят на Дунавския вилает Мидхат паша въвежда единни стандарти в областта – мерки и теглилки, с които да работят всички, за да се улесни търговията. През 1880 г.в Източна Румелия е приет Закон за мерките и теглилките, според който единицата за тегло и килограмът. Княжество България приема килограма от 1888 г. Законът за мерките и теглилките определя, че „за единица мяра на тежеста се взима грамът или тежестта в безвъздушно пространстно на един кубически сантиметър преварена (дестилирана) вода на температура 4 градуса от стоградусния (Целзиусовия) термометър“.