Колеги на проф. Кантарджиев излязоха с отворено писмо за връщането му

Колеги на проф. Кантарджиев излязоха с отворено писмо за връщането му

Служители на Националния център по заразни и паразтини болести излязоха с отворено писмо до институциите за връщането на проф. Тодор Кантарджиев. Писмото е изпратено до здравният министър Стойчо Кацаров, президентът Румен Радев, служебният премиер Стефан Янев и политическите парти

В документа, те изтъкват, че работещите в Националния център по заразни и паразитни болести изпитват дълбоко възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на директора. Според тях отсъствието на проф. д-р Кантарджиев, несъмнено щеяло да доведе до затруднение в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти на НЦЗПБ. Ще бъде забавено и изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти, пише още в отвореното писмо.

Протестиращите служители са категорични, че е грозен начинът, по който е отстранен проф. Кантарджиев.„Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора! Не! Проф. д-р Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на НЦЗПБ. Превърна го в жив организъм“, пишат учените. Те подчертават, че овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия. „НЦЗПБ е семейството на проф. д-р Кантарджиев, за което той живее повече от 30 години, влагайки цялото си време, душа и сърце. Освобождаването му от поста е ненавременно, неадекватно и неконструктивно.“, констатират служителите на Центъра. Според тях уволнението му е неоснователно, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция!

Несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. Тодор Кантарджиев изразиха и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. От организацията изтъкват, че в 21 век, когато се разчита на висока експертиза, доказани професионални качества и добра работоспособност, възрастта не е порок

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.