0

К оледничето е едно от малкото цъфтящи през зимните месеци цветя – Рождество е времето, в което цъфти най-активно.

Коледничето е едно от малкото цъфтящи през зимните месеци цветя – Рождество е времето, в което цъфти най-активно.

Именно затова народът го е нарекъл коледниче. Цветето на късия ден принадлежи към групата на сукулентите.
По родните си земи е наричано още flor de Maio, защото там то цъфти през месец май.
Коледничето е вид тропически кактус, който отглеждаме у нас като саксийно цвете и за който се вярва, че предпазва дома от негативни влияния и зли сили, носи хармония, доброта и щастие. Освен с интересна символика се отличава още и с голяма продължителност на живота - при подходящи условия може да ни радва цели 30 години.


Коледничето е цвете на късия ден – то се подготвя за цъфтеж и цветоноси при продължителност на нощта 12-14 часа.
В естествена среда коледничето не впечатлява с цветово разнообразие, но селекционерите са се потрудили то да ни радва с червени, карминеночервени, розови или бели цветове.
Произход
Произхожда от влажните бразилски гори, където расте като епифит по стволовете и корените на дърветата. В естествената среда цъфти в разгара на тропическото лято, който съвпада с най-лютата нашенска зима. Но като стайно растение е принудено да променя привичките си – у нас се усмихва на заснежената зима със своите бели, розови и червени цветове и носи много радост в домовете ни, тъкмо за коледните празници домовете ни грейват от неговите изобилни “многоетажни” цветове.
Светлина
Коледничето не е сред големите почитатели на слънцето и до есента трябва да се държи в светли и прохладни стаи, но не и на пряка слънчева светлина. От септември е хубаво да започне да му се осигурят по-малко преки слънчеви лъчи, за да започне да образува цветни пъпки.
Температура
За да се радва на цветни пъпки, коледничето трябва да се остави в хладно помещение с температура на въздуха около 15-16 градуса. За да има разцъфнали цветове по Коледа, е необходимо да се премести в значително по-топла стая с температура около 25 градуса.
Поливане
От септември до декември е трябва задължително да се поддържа почвата влажна - за да набъбнат цветовете и да се отворят с прекрасни цветове точно за Рождество Христово. След това да се оставя коледничето на сух режим. Напояването е умерено, като през различните сезони се отличава с особен режим. Основното правило е, че горният слой на почвата е показателят, който ни помага да разберем кога растението се нуждае от вода. Ако при разравяне, той е сух, това означава, че е време за поливка. Не трябва да се допускат двете крайности - от една страна: засушаването, което предизвиква окапване на цветните пъпки и изсъхване, а от друга: преполиването, което води до загниване. Постоянното виреене в мокра и неотцедлива почва е състояние, което създава идеална среда за развитие на гъбични заболявания, които унищожават растението - то придобива вид като след попарване от слана и загива.
Разположение
Растението не бива да се оставя на пряка слънчева светлина при цъфтеж и по време на подхранването. Затова пък през септември, когато се залагат цветните пъпки, освен по-ниските температури то иска пряко слънчево греене и редовно поливано.
Влажността на въздуха трябва да е сравнително висока. В горещите дни се нуждае от оросяване, но поливките не бива да се увеличават, докато не започне образуването на цветни пъпки.
Почва
Почвата е лека и богата на хранителни вещества, като добрият дренаж е задължителен. В търговската мрежа се предлагат готови почвени субстрати за кактуси, които са подходящи и за коледничето. Примерната смес е съставена от торф, пясък, градинска и горска почва (обича леко киселите почви), угнил оборски тор. Подхранва се през пролетта и лятото веднъж месечно и заедно с поливането, като целта е да се стимулира растежът и да се натрупат запаси, които ще са от полза при пъпкообразуването и последващия цъфтеж.
Ако коледничето не цъфти – причините за липсата на цветове могат да бъдат много и различни. Най-често срещаните са следните: много голяма саксия, нарушена коренова система, застой поради недостатъчно често пресаждане, честа смяна на мястото и често пресаждане, недостиг на хранителни вещества, недостатъчно поливане или преполиване, липса на достатъчно светлина.

Пръскайте цветовете

По време на цъфтежа пръскайте с хладка вода. Щом цветовете увехнат, намалете пръскането и поставете растението на хладно. През първите 2 години цъфти обилно, но в по-напреднала възраст формата му се „отпуска“ и цветовете оредяват. Също така за него е характерно, че нараства прекомерно и ограничава свободното пространство на другите стайни цветя. Всичко това налага неговото редовно подрязване. То има за цел да запази привлекателен и компактен външен вид на растението.

Поръсете почвата със захар

Подходящи са течните торове за кактуси, които съдържат азот, фосфор и калий. Като епифитно растение коледничето се нуждае и от известни количества магнезий. Можете да използвате натуралните средства за обогатяване на почвата, сред които отлично въздействие оказва захарта (поръсете почвата в саксията с 1 с. л. захар и полейте, за да се разтвори). Прекратете торенето в края на лятото, тъй като ако продължите след това, продукцията на цветовете ще пострада. През зимата няма нужда от подхранване, тъй като цветето не е в период на растеж. Да се наторява с тор за кактуси от март до септември веднъж на един-два месеца.

Саксията не трябва да е голяма

Саксията на това необикновено цвете не трябва да е голяма, в противен случай ще нарасне много на големина, но няма да цъфти. Присажда се през 3-4 години, през август, когато е периодът на покой. Сложете в саксията му добър дренаж, като използвате пясък, торф, дървени въглища, ситни камъчета или друг подобен материал.