0

К расивото и ефектно цвете коледна звезда се превърна в неразделна част от празничната украса.

Красивото и ефектно цвете коледна звезда се превърна в неразделна част от празничната украса.


Тя притежава приказна магия и ни дарява по Коледа с невероятни огнено-червени цветове. Като декоративно саксийно цвете, популярно в целия християнски цвят, коледната звезда е произведена за пръв път в САЩ. Коледната звезда (Euphorbia pulcherima) принадлежи към семейството на млечките. Нейната родина е Мексико и Гватемала. Там тя е многогодишен вечнозелен храст, достига до 3 м на височина. Появата й в страната на ацтеките е свързана с красива коледна легенда.
Легенда
В нощта на Рождество малко момиченце тръгнало за църковната служба, огорчено, че няма какво да поднесе като подарък на Младенеца. Когато наближило, спряло до храстче край пътя и горчиво заплакало. Горещите му сълзи закапали по листата по върховете на клончетата и те ставали яркочервени. Удивено и зарадвано, момиченцето откъснало тези клончета с красиви листа и поднесло своя подарък пред яслата на Младенеца.


Символ
Днес коледната звезда е един от коледните символи, особено в Америка, а в последните десетилетия на 20-и век – и в Европа. Култивирана още от ацтеките като лечебно растение и за получаване на червена боя, днес се отглежда като декоративно растение практически в целия християнски свят. За първи път коледната звезда е предлагана на американския пазар като рязан цвят и саксийно растение през двадесетте години на века от Пол Еке, който поставя началото на това производство в САЩ и полага основите на една от най-големите компании за селекция и производство на това изумително растение. В днешно време коледната звезда е едно от най-продаваните растения в света, въпреки че се произвежда и предлага единствено по коледните празници. Поради големия непрекъснато нарастващ интерес към коледната звезда с нейната селекция се занимават редица водещи цветарски компании, предимно в САЩ, Холандия и Германия.
Ежегодно на големите изложения за цветя селекционерите показват нови сортове с различно оцветени прицветници.

Развива листа през лятото

Коледната звезда развива листна маса през лятото, когато денят е дълъг, а цъфти през зимата, когато денят е къс. Коледната звезда се тори с комплексен тор през лятото всяка седмица, за да се развие листната маса и на всеки 14 дни, докато цъфти, като торът трябва да съдържа повече калий, за да се подпомогне формирането на цветове. Растението има нужда от достатъчно светлина и температури 17-21 градуса през нощта и 20-24 градуса през деня в зависимост от сорта. Ако тези температури се поддържат, докато коледната звезда цъфти, се развиват по-едри прицветници (истинските цветове са дребни и невзрачни, но са заградени от ярки прицветници, които ги наричат "цветове"). Освен това растенията се изнежват и стават нетрайни.

Полива се с вода със стайна температура

Растението се полива само с вода със стайна температура, тогава когато усетите с пръсти, че почвата е засъхнала. В никакъв случай не бива да се преполива. По време на коледните празници поливайте с малко вода, като държите почвата постоянно влажна. През лятото може да се пръска с вода. Трябва да се избягва пряката слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди.

Не я изхвърляйте след празника

След отминаването на коледните и новогодишните празници растението скоро губи декоративността си и заради това често бива изхвърляно. Добре е обаче да задържите саксията вкъщи, осигурявайки й условията, от които се нуждае, за да се развие. След прецъфтяването трябва да осигурите период на покой, в който растението се полива с по-малко вода. Този етап от развитието на растението продължава около 2 месеца, в който коледната звезда трябва да се настани на светло място. В това време тя ще развие листната си маса. Можете и да пресадите и да подрежете клонките. За да се развие красиво растение, оставете на всяко клонче по две-три възелчета. От спящите пъпки в тях ще се появят нови разклонения.