0

И змамите при ценообразуването са честа нелоялна практика. По закон търговците трябва да дадат напълно ясна информация за общата цена, която ще трябва да заплати потребителя за даден продукт.

Измамите при ценообразуването са честа нелоялна практика. По закон търговците трябва да дадат напълно ясна информация за общата цена, която ще трябва да заплати потребителя за даден продукт.

Цената трябва:

- да бъде лесна за сравняване и да бъде предоставена цена за единица бройка,  независимо от това как са пакетирани стоките или колко единици стока се продават заедно.
- да включва дължимия данък, разходите за доставка (ако има такива) и всички други допълнителни разходи.

Потребителят трябва да има възможността да сравнява цените на различни марки и на опаковките с различни размери, за да види например колко ще спести, ако купи голяма опаковка захар вместо малка. И има пълното право!

За да се случи това, на всички стоки трябва да бъде отбелязана не само продажбената цена, но и цената за единица мярка – например цената на килограм или на литър. Тази информация трябва да е ясна, четлива и лесно забележима, а доста често липсва или е неточна…

Друга често срещана измама забелязваме при продажбата на мебели, например. На пръв поглед цената изглежда на много изгодна цена. След това се оказва, че е необходимо допълнително доплащане за доставка и сглобяване. И накрая цялата сметка не излиза толкова евтина, колкото е трябвало. Познато?

Това е класическа измама. При покупка на продукт, когато в офертата не е упоменато, че това са само елементите за него, по закон посочената цена, трябва да включва всички данъци, допълнителни услуги и разходи за доставка.