0

П рез зимата много от шофьорите вдигат чистачките на своите автомобили, особено ако вали силен сняг. По този начин те не позволяват самото устройство да не залепне за стъклото, което е напълно логично действие, но се оказва, че то е и доста опасно. Това твърди експертът Кевин Уилямс от изданието Car Bibles.

През зимата много от шофьорите вдигат чистачките на своите автомобили, особено ако вали силен сняг. По този начин те не позволяват самото устройство да не залепне за стъклото, което е напълно логично действие, но се оказва, че то е и доста опасно. Това твърди експертът Кевин Уилямс от изданието Car Bibles.

Той посочва и още няколко грешки, които правят собствениците на автомобили, когато навън е студено и вали сняг. Те може да им струват много скъпо, тъй като често водят до по-сериозни увреждания по превозното средство.

Ето какво препоръчва Уилямс да се прави или съответно да не се прави през зимните месец:

Не пускайте чистачките при натрупан сняг
Стартиране на чистачките на предното стъкло под силен сняг е много опасно, особено ако има и натрупан лед. Тогава рамената на чистачките, които са "свикнали" да работят при минимално натоварване по време на дъжд, за подложени на огромен натиск. Шофьорите обаче често ги мързи сутрин и не почистват колата си, като се надяват, че чистачките ще заменят четката за сняг.

В случая, те осъзнават, че снегът е много тежък и той буквално унищожава зъбното колела в мотора на чистачките. Така те увреждат цялата чистачка, чийто ремонт или замяна с нова никак не е евтина.

Не изливайте гореща вода върху стъклата
Преди години това беше често срещано действие от страна на шофьорите, което вече би трябвало да бъде забравено, защото голяма част от новите автомобили имат нагреватели на предното стъкло. Въпреки това, все още има хора, които се опитват да правят това, за да спестят време. Те нагряват вода и и я изсипват върху стъклото, за да може ледът да се разтопи бързо и те да може да потеглят.

Това всъщност е един от най-лесните начини за разбиване на предното стъкло (а също така и на всеки един друг прозорец от автомобила). Температурната разлика между горещата вода и студа е огромна, а това няма да се хареса на стъклото. И не е изключено, то дори да се пръсне. Затова - не го правете!

Не чистете само на част от предния прозорец
Това го е правил почти всеки един шофьор. Вместо да отдели време, за да изстърже целия лед или да остави колата да загрее и да разтопи леда и снега, просто почиства малко място точно пред мястото на водача. След което се качва и тръгва.

Шофирането е повече от това, което се случва пред вас на пътя. При това положение не виждате останалите превозни средства, които се движат в различни посоки. И ако не можете да ги видите, как очаквате, че те се движат безопасно? Затова задължително трябва да отделите време и да изчистите всички прозорци, като не забравяте да изстържете и огледалата.

Не оставяйте сняг върху покрива
През зимата е обичайно големи снежни преспи да се натрупват върху колата, особено на покрива. Те задължително трябва да бъдат премахнати преди потегляне, тъй като могат да бъдат издухани от вятъра и да заслепят шофьор, каращ зад вас. Понякога теглото на снега и леда е толкова голямо, че може дори да причини сериозни средства на други превозни средства, ако ги удари.

В крайна сметка - това е лед и сняг, така че няма да нараните боята на автомобила си, ако ги изстържете и премахнете преди да тръгнете на път. Все пак, не използвайте лопатка с метално острие или нещо подобно. И знайте, че в много държави по света снегът върху превозното средство е нарушение, заради което може да бъдете глобени!

Бъдете последователни в действията си
Първо, запалете двигателя и след това стартирайте размразяването. След това излезте навън, но внимавайте да не заключите случайно ключовете в колата! Изчистете целия натрупан сняг върху автомобила, като обърнете внимание и на покрива, където също се образуват преспи. Премахнете ги задължително!

Започнете изстъргването на леда от предното стъкло (най-добре то да е първо). Внимавайте с рамената на чистачките, те може да са замръзнали за предното стъкло. Леко поместване, съчетано с топлината от размразяването обикновено ще ги разхлаби за секунди. В никакъв случай не позволявайте рамената на чистачките да се ударят в предното стъкло.

Източник: automedia