Колата може да остане без документ за техническа изправност, ако при проверката на бумагите при годишния преглед онлайн не се получи потвърждение за платен годишен данък. Така въпреки че носим в себе си квитанция от общината, че сме изрядни за годината, прегледът ще бъде прекратен автоматично.

Промяната в изискванията идва след изменения в наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства (Наредба Н-32). В нея е записано, че ГТП ще бъде прекратяван, когато в информационната система няма информация за платен пътен данък на превозното средство.

Преди началото на преглед на превозно средство се проверят документите на хартия от служителите на пункта. След започване на инспекцията се сверяват с резултатите от автоматичната проверка в информационната система за данък върху превозното средство и задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Същото важи и за задължителна застраховка „Злополука“ на пътниците, когато такава се изисква.

Когато няма достъп до базата с данни за платените задължителни застраховки, председателят на ГТП комисията вписва в информационната система номера на знака към съответната застрахователна полица. Но при наличен достъп до системата не се получи потвърждение, че не се дължи данък върху превозното средство и/или задължителна застраховка, председателят на ГТП комисията отразява несъответствията в протокола и не извършва периодичния преглед на превозното средство, пише още в наредбата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Опитите за хакерски атаки срещу НАП продължават

Хакерските атаки над сървърите на НАП продължават. Засега обаче приходната администрация успява да ги преодолее. Това стана ясно от изслушването на шефката на НАП Галя Димитрова пред ресорната комисия.

Задава се нова вълна на повишение на банковите такси

Таксите по основни банкови операции ще поскъпнат отново - предупреждение за това може да се види на интернет страниците на част от банките, а новите по-високи цени идват в навечерието на влизането в сила на европейска директива, според която трансграничните преводи в евро поевтиняват от 15 декември.

Отложиха гласуването на данъчните закони

Парламентът отложи гласуването на промените в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО) за утре. Причина за това е, че разглеждането и дискусиите, които той предизвика, отнеха почти целия ден на присъстващите на редовното заседание в сряда.