Колата може да остане без документ за техническа изправност, ако при проверката на бумагите при годишния преглед онлайн не се получи потвърждение за платен годишен данък. Така въпреки че носим в себе си квитанция от общината, че сме изрядни за годината, прегледът ще бъде прекратен автоматично.

Промяната в изискванията идва след изменения в наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства (Наредба Н-32). В нея е записано, че ГТП ще бъде прекратяван, когато в информационната система няма информация за платен пътен данък на превозното средство.

Преди началото на преглед на превозно средство се проверят документите на хартия от служителите на пункта. След започване на инспекцията се сверяват с резултатите от автоматичната проверка в информационната система за данък върху превозното средство и задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Същото важи и за задължителна застраховка „Злополука“ на пътниците, когато такава се изисква.

Когато няма достъп до базата с данни за платените задължителни застраховки, председателят на ГТП комисията вписва в информационната система номера на знака към съответната застрахователна полица. Но при наличен достъп до системата не се получи потвърждение, че не се дължи данък върху превозното средство и/или задължителна застраховка, председателят на ГТП комисията отразява несъответствията в протокола и не извършва периодичния преглед на превозното средство, пише още в наредбата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Гуверньорът на БНБ: Кризата ни отдалечава от Еврозоната

Кризата, която започва в момента, ни отдалечава от еврото, тъй като не са реалистични сроковете за реализиране на първата стъпка, а именно – присъединяването ни към Банковия съюз и участие във Валутния механизъм. Това каза управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в ефира на Нова телевизия.

БНБ: Гражданите ще могат да отстрочват вноските по кредити

Гражданите ще могат да отсрочват вноските по кредити. Това ще стане с въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който да се спират плащания по кредити, каза управителят на БНБ Димитър Радев пред Нова телевизия.

Горанов: Предстои актуализация на бюджета и теглене на държавен заем (ОБНОВЕНА)

През седмицата правителството ще представи предложения за актуализация на бюджета. Обмисля се и вариант за финансиране на държавата чрез теглене на нов дълг от международните пазари, като все още се правят сметки за него, обяви финансовият министър Владислав Горанов в ефира на Нова телевизия.