Коластрата е щит срещу болестите
2

Първото мляко за новородените

Коластрата е щит срещу болестите

Съхранява се замразена до 1 година

Коластрата е първото мляко, което овцете отделят след оагването си. Според Уикипедия, коластрата е жълтеникава гъста течност, която потича малко преди или непосредствено след раждането, и предхожда потичането на кърмата.


Коластрата съдържа високи нива на антитела, и има много по-голямо съдържание на твърди вещества, отколкото пълноценното мляко. Това се дължи на по-високите нива на мазнини и протеини в коластрата в сравнение с млякото, което е от съществено значение за метаболитните процеси при за новороденото.
Имунитет
Новороденото агне е податливо на инфекции поради липсата на трансфер на имунитет през плацентата от майка му. Коластрата осигурява на новородените пасивен имунитет, докато то не развие своя собствен. Освен това тя е първият източник на хранителни вещества за агнетата и осигурява на новородените всички основни витамини и минерали.
Антитела
Препоръчваният обем на коластрата за хранене на новородено агне  е 50 г коластра на kg ,четири пъти дневно. Антителата съдържащи се в нея лесно се абсорбират в кръвния поток. Смята се, че агнетата имат пасивен трансфер на имунитет, ако нивото на антитялото е под 15 mg/ml 24 часа след раждането. Важно е да запомните, че не всички коластри са еднакви – качеството на коластрата е много променливо. Съществуват много фактори, допринасящи за качеството на коластрата, произвеждана от овцете.
Коза
Тогава се търси алтернативен източник на коластра, или от друга овца и в краен случай от коза или крава. Добра е идеята да запазите замразеното количество коластра. Ако не успеете това, трябва да използвате заместител на коластра- има такива вече.
Тор
По време на събирането на коластра е важно тя да не се замърсява с тор или други нехигиенични вещества. Независимо дали агнетата сучат овцете или се хранят с коластра, е важно да се прилага точната хигиена. Ако цицките на овцата са мръсни – това е идеална възможност за агънцата да поглъщат бактерии. По същия начин, ако бутилката или стомашната сонда не са дезинфекцирани – увеличавате риска от бактериално замърсяване. Важно е болните агнета да не се хранят със същото оборудване с което храните  здравите агнета. Това е състезание между бактериите и коластрата – това, което се случи е победа за единя.
Съхранение
Бактериите се умножават бързо в съхраняваната коластра, особено при топли условия (> 4° C), а бактериалният растеж е най-бърз в първите 6 часа на съхранение. Поради това е важно коластрата да се постави в хладилника възможно най-бързо. Коластрата може да се съхранява във фризера до 1 година без влошаване на качеството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.