0

М ежду Витоша и Плана до село Железница се намира ферма Елата. Нейн собственик е младият фермер Калоян Генчев.

Там той, съдружникът му и още един помагач отглеждат кокошки носачки Леман Браун, пъдпъдъци и Каракачански овце.

Между Витоша и Плана до село Железница се намира ферма Елата. Нейн собственик е младият фермер Калоян Генчев.

Там той, съдружникът му и още един помагач отглеждат кокошки носачки Леман Браун, пъдпъдъци и Каракачански овце.

Домати и краставици

Като попитате Калоян с какво си храните кокошките, той ухилен до уши ще отговори - с всичко. Кокошките освен, че кълват на двора треви и червейчета, унищожават огромни количества остатъци от зеленчуците, които отглеждат в стопанството. Краставици, домати, чушки. Птиците живеят на свобода, нощуват в сграда, а пред нея има ограден двор, където ровичкат и си търсят червейчета.

Порода

Те са от класическата порода за носене, но живеят и на свобода. Към храната им добавят царевица и жито, които стопаните купуват. Когато минат година и половин и намалее силата им за носене, фермата ги продава за пет лева кокошката на хора от селото, които искат да си имат носачка за яйца.

Началото

Любопитен е начинът по който Калоян Генчев се захваща с фермерство. Напълно случайно. Преди около осем години решават със съпругата си, че искат да се хранят здравословно и си купуват няколко кокошки. Оказва се, че не могат да насмогнат на птиците и да изяждат всички яйца и започнали да продават на съседите. Интересът към техните домашни яйца нараснал и те купили още носачки. Така стигнали 600 броя, а към тях прибавили и 800 бр. пъдпъдъци. В крайна сметка Калоян зарязал предишните си професии в строителство и търговия и се посветил на фермерството.

Издръжка

Регистрира се като земеделски производител и започва да произвежда и зеленчуци и ягоди. За да е завършено стопанството купува и стадо от 60 каракачански овце. То естествено се отглежда изцяло пасищно, автохтоннна порода и се използва само за месо, обясни той. Кои птици са по-лесни за гледане, пъдпъдъците или кокошките. И двете не са лесни, шегува се младият фермер.

Хибрид

Пъдпъдъците ги отглежда в клетки, храни ги с фураж за пъдпъдъци, който купува от Сърбия. Смята, че там е по-чисто, и не е от ГМО зърна. Според Калоян пъдпъдъците са хибрид, който няма инстинкт да снася на определени места и не би могъл да се гледа като свободните кокошки. Едно пъдпъдъче снася около 300-320 яйчица годишно, които са с по-висок протеин от кокошите.

Сурови с по-висок протеин

И пъдпъчите и кокошите яйца от фермата могат да се консумират сурови, защото стопанството прави всеки месец изследвания за салмонела. Освен това начинът на отглеждане на птиците предполага здрави яйца.

Продукцията си продават изцяло на Фермерския пазар пред МЗХГ. Също така, който желае може да отиде до фермата между селата Железница и Плана и да си купи, каквото пожелае. Какви са клиентите на стопанството? - Всякакви, млади, стари, хора, които обичат вкуса на истинската храна.