0

К окошките, както всички други животни, имат биоритъм, който им диктува тяхната репродукция.

Кокошките, както всички други животни, имат биоритъм, който им диктува тяхната репродукция.

Ето някои от причините, които могат да доведат до намаляване снасянето на яйца.

Порода

Снасянето зависи от породата.

Една от най-продуктивните породи е червен родайлънд. Тя е и сред най-разпространените за добиване на яйца с кафяв цвят на черупката. Средната носливост на кокошките е 200 яйца, като при някои специализирани линии и хибриди надхвърля 250 яйца. Средната маса на яйцата е 55-63 г.

Всяка порода има свои уникални характеристики. Някои са известни с това, че снасят само няколко яйца месечно, докато други са шампиони с по едно яйце на ден. Някои породи също така често проявяват склонност към мътене. В тези периоди кокошките не снасят яйца, а това състояние може да продължи с месеци.

Помощ

Трябва да им помогнете през периода, когато си сменят перата.

Смяната на старите пера и замяната им с нови е процес, който може да бъде доста труден за вашите птици. Те могат да изпитват болка, а освен това черпят много енергия, за да образуват нови пера. Именно в този период птиците обикновено спират да снасят яйца. Енергията, която тялото им е изразходвала за произвеждане на яйца, сега отива за порастване на нови пера. В този период не можете да ги накарате насила да снасят отново. Но можете да им помогнете да преминат през смяната на перата по-безболезнено. Така например може да им осигурите прашна баня - това ще им помогне по-бързо да се освободят от старите пера, търкаляйки се в прахта.

Освен това, ако осигурите достатъчно протеин по време на смяната, ще им помогнете да образуват нови пера по-бързо. Това означава, че кокошките ще започнат да снасят отново по-скоро. Може да им давате сушени червеи и ларви.

Светлина

Сложете допълнително осветление в кокошарника.

Снасянето на яйца пряко зависи от дневната светлина. Повечето кокошки снасят постоянно, когато дневната светлина е 14 и повече часа. Когато дневната светлина намалява с идването на есента или през мрачните дъждовни дни, а оттам намалява и продуктивността на пернатите. Може да се справите с този проблем, ако сложите изкуствено осветление в кокошарника. Така ще решите проблема с оскъдното снасяне особено през зимата.

Има обаче и някои негативи. Кокошките имат ограничен брой яйца. Когато ги изразходват всичките, снасянето се прекратява. Слагането на допълнително осветление през зимата ще форсира кокошките да изразходват резерва си от яйца по-бързо. Това означава, че ще съкратят продуктивния си живот. Много птицевъди смятат, че пернатите заслужават малко почивка от снасяне през зимата и им позволяват да следват своя биологичен ритъм. Това прави птиците по-щастливи и здрави.

Пиленца

Мътенето, както посочихме по-горе, е друга причина кокошките да спрат да снасят. Ако имате много кокошки със склонност към мътене, ще се лишите от доста яйца. Те прекарват в мътене по 20 + часа на ден. Тогава те спират да снасят. А ако успеят да измътят пилета, производството на нови яйца се прекратява, докато малките не пораснат.

Някои кокошки изпадат в такива периоди няколко пъти годишно. Така те не снасят никакви яйца в продължение на 4 до 6 месеца. Но не губете надежда. Има начини да спрете склонността към мътене и да върнете кокошките отново към снасянето. На първо място - махнете предпочитаното от тях гнездо. Когато направите това, кокошката може да изгуби желанието си да мъти.

Друг начин е да отстраните самата кокошка от гнездото. Пуснете я да се разхожда навън свободно през деня или я преместете на друго място, докато склонността й към мътене не се изпари. Много птицевъди постигат успех, като преместят кокошката в добре осветена, по-хладна част без постеля. Това ще заглуши инстинкта им за гнездене.

Има и друг начин - оставете я да мъти! Ако отгледа пилета, това ще я изведе от желанието й да мъти по-бързо. Освен това ще добавите нови попълнения към стадото. Това пък означава повече яйца, когато пиленцата пораснат. А когато майката отгледа малките си, тя отново ще започне да снася.