Коя е най-малката икономика в света?

Коя е най-малката икономика в света?

Често се пише за най-големите икономики в света и всички знаем кои са те - Съединените американски щати, Китай, Япония, Германия. Тези страни са важен двигател и на световната икономика. Но коя е най-малката и колко точно малка е тя?

Оказва се, много малка.

Докато САЩ отчитат брутен вътрешен продукт от $19,39 трилиона през 2017 година, малката островна държава Тувалу записват едва $39,79 милиона - или цели 487 308 пъти по-малко! БВП на глава от населението е около $3 800, което я поставя на 180-та позиция в света. На дъното е ЮАР с едва $700.

Тихоокеанската държава, позната преди 1976 година и като Острови Елис, е разположена върху група атоли в Полинезия между Хаваите и Австралия. Държавата има площ от едва 25,6 кв. км и население от 11 192 души. Официалният език е английски, а Тувалу е под управлението на британската кралица Елизабет II.

Освен че е сред най-малките икономики, тя е и въобще сред най-малките държави в света. Осем от деветте атола са населени, а най-високата точка е на едва 4,6 метра надморско ниво.

Икономиката на Тувалу разчита основно на внос, особено на храна и горива. Икономическата активност е доминирана значително от публичния сектор. Държавата дава работа на около 20% от заетите.

Като изключим риболова, страната не може да разчита на почти никакви природни ресурси. Именно заради това риболовът е значителна част от износа, a приходите от разрешения за риболов са около 45 процента от брутния вътрешен продукт през 2013 г.

Дори имайки предвид околните държави, икономиката на Тувалу е сравнително неразвита, разчитайки освен на риболова, и на селско стопанство. Проблемът обаче е, че почвата е бедна, а на островите няма източник на сладководна вода.

Сред най-популярните култури са сушените ядки от кокосови орехи.

Любопитното е, че Босна и Херцеговина са на второ място като търговски партньор на страната, а 17 процента от износа през 2017 г. са за балканската държава, по данни на ЦРУ. Най-големият партньор е САЩ с 18,2 процента. 33,4 процента от вноса пък идва от Сингапур.

Страната може да разчита и на около $4 милиона годишно, които нейните граждани, отишли да работят в чужбина, пращат на семействата си.

Бюджетът се попълва и от договор за интернет домейна .tv, от който тя трябваше да получи $50 милиона в рамките на 12 години. По-късно споразумението бе предоговорено след недоволство от правителството на Тували, но точната сума не е известна.

Страната има и тръстов фонд, създаден през 1987 от други страни в региона. Към 2014 г. в него има $104 милиона (или над два пъти цялата икономика). Правителството се обръща към него, когато не може да "върже двата края" в бюджета.

Заради ниското си надморско ниво, страната е сред най-заплашените от промените в климата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.