Кой спазари досиетата в МГТ „Зад Канала“
2

Кой спазари досиетата в МГТ „Зад Канала“

Актрисата Василена Атанасова блести в политическия трилър „Добролюб“. Лило Петров – внук на класика Димитър Димов, е автор на пиесата

Поредният опит да бъде осмислено близкото минало, така че прозрението най-сетне да ни дари с катарзис, е родил интригуващия политически трилър „Добролюб“, който се играе в клуб „Жабите“ на Малък градски театър „Зад канала“.

Пиесата спечели драматургичния конкурс на Нов български университет на тема „Тайните“, а неин автор е младият и очевидно много талантлив Лило Петров – внук на класика Димитър Димов и син на неговата дъщеря, писателката Теодора Димова. Дали е въпрос на ген, или на подготовка (авторът е завършил драматургия в НАТФИЗ), но с облекчение можем да въздъхнем, че този

творчески глас, артикулиращ ролята на ДС

за издигането или смазването на хиляди човешки съдби преди 1989-а, за разлика от много други, във всеки момент държи любопитството на зрителя, а краят звучи по човешки разтърсващо – без тезисни постулати, омръзнали клишета и фалшив патос. Освен на внезапните завои в развитието на историята, това в изключителна степен се дължи и на отличната актриса на сцената – Василена Атанасова. Драматургът Лило Петров е създал истински сюжет, а не просто монолог: с помощта на оскъдна апаратура – телефон и касетофон за прослушване на записи, героинята, майор Жана Ткачова от архива на МВР, е непрекъснато въвлечена в същинските събития, които се развихрят на 20 декември 1989 г. извън нейния кабинет, а не ни приспива с общи разсъждения... Режисьор е също така младата Весела Василева („Филоктет“, „Настане вечер“, „Великденско вино“ с 3 номинации „Аскеер 2017“ и спечелената от Свежен Младенов статуетка за най-добра мъжка роля).

Границата между документалното и фикцията

в „Добролюб“ минава през неочаквания предколеден ангажимент на майор Ткачова минути преди да прекрачи прага на канцеларията и да излезе в отпуск за юбилея на баща си. Ще й се наложи френетично да изстреля многобройни телефонни разговори, да прослуша на прибежки загадъчна касета с изповедта на влиятелен генерал (а може би скалъпен компромат), която трябва да сложи на везните на своята съвест, за да даде експертиза. От заключението й ще зависят много съдби – от нейната собствена до тази на страната в следващите години. Ще се повдигне завесата за това как с манипулации малко след 10 ноември са изтъргувани досиетата – унищожаването на някои и запазването на други за безкрайни компроматни серии. За майор Ткачова – интелигентна и с ум бръснач, няма да останат тайни в системата: ще стигне твърде далеч в едночасовото си разследване на записа (звучащ с гласа на актьора Васил Банов) и ще намери пробойните във версията. Но това може да се окаже много опасно. В съспенса на спектакъла ще се разкрият фалшифицирани биографии, неугаснали любови и предателства – стари и със съвсем прясна дата... Без нито за миг да загуби естествеността си, актрисата Василена Атанасова ще произведе същински емоционален взрив на финала... Следващите представления са на 3 февруари и 16 март.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.