Не е изненада опитът на “вещо” менажирания от Лозан Панов ВКС да блокира работата на Комисията за противодействие на корупцията иза отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Според обявеното дългоочаквано Тълкувателно решение прекратяването на наказателното производство е абсолютна пречка да се води дело за отнемане на незаконно придобито имущество. Ще се блокират десетки дела на антикорупционната комисия за отнемане на имущество за стотици милиони лева, стартирали по реда на отменения в началото на тази година първи такъв закон. Не е тайна, че на въпросното тълкувателно решение се надяваха и цяла редица подсъдими олигарси, искащи да “пленят”правосъдието чрез него. Победата обаче е пирова, защото една четвърт от върховните съдии са се противопоставили на това решение като са изразили особено мнение. Посочили са редица противоречия като това в едни случаи, когато гражданският процес приключи по време на висящо наказателно производство искът да е допустим, а в други - когато все още не е приключил и наказателното производство е прекратено, същият да става недопустим... Пренебрегнат е и последният доклад до Европейския Парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 18 юли 2012 г.в който е посочено че “този закон дава за първи път възможност за отнемане на незаконно придобито имущество посредством производство пред гражданските съдилища, при което не се изисква да има вече постановена осъдителна присъда и което може да бъде образувано след започване на наказателно производство за определени тежки престъпления.” Особеното мнение се базира и на решения на Конституционния съд, но те не са взети под внимание от подкрепилите Решението. Няма да коментираме двойният стандарт на Панов, който се крие от Антикорупционната комисия, но дейно “ръководи” ВКС. Всъщност целта на това бавене на топката не е нищо друго, освен бягство от правосъдие на произведените от постоталитарния преход олигарси В миражно очакване “палачинката да се обърне”. Усилията им обаче ще са напразни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Гласувай, дори на инат!

Европа на две скорости. Шенген. Миграция. Мониторинг. Евроскептицизъм. Пакет „Мобилност“. За много българи това са теми, които са се превърнали в клише. Смятат, че Европа е някъде там, а всъщност ние сме Европа.

Защото оттук покълва семето на знанието

Пъстро море от деца с усмихнати и грейнали от щастие лица, цветни балони и знаменца заляха улиците на големите български градове. Шествия с портретите на светите братя Кирил и Методий, окичени с венци и цветя, тържествени слова, песни, музика и веселие.

Абитуриентски бал или фестивал за ориенталски танци

Столичната община забрани оркестрите на площад „Ал. Невски“ по време на тазгодишните абитуриентски балове. Ето нещо, което наистина трябва да се адмирира. Не съм заядлив старец или мрънкащ киселяк, но това, на което през последните години се обърнаха абитуриентските балове у нас, може да бъде определено като „парвенюшка вакханалия”.