Не е изненада опитът на “вещо” менажирания от Лозан Панов ВКС да блокира работата на Комисията за противодействие на корупцията иза отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Според обявеното дългоочаквано Тълкувателно решение прекратяването на наказателното производство е абсолютна пречка да се води дело за отнемане на незаконно придобито имущество. Ще се блокират десетки дела на антикорупционната комисия за отнемане на имущество за стотици милиони лева, стартирали по реда на отменения в началото на тази година първи такъв закон. Не е тайна, че на въпросното тълкувателно решение се надяваха и цяла редица подсъдими олигарси, искащи да “пленят”правосъдието чрез него. Победата обаче е пирова, защото една четвърт от върховните съдии са се противопоставили на това решение като са изразили особено мнение. Посочили са редица противоречия като това в едни случаи, когато гражданският процес приключи по време на висящо наказателно производство искът да е допустим, а в други - когато все още не е приключил и наказателното производство е прекратено, същият да става недопустим... Пренебрегнат е и последният доклад до Европейския Парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 18 юли 2012 г.в който е посочено че “този закон дава за първи път възможност за отнемане на незаконно придобито имущество посредством производство пред гражданските съдилища, при което не се изисква да има вече постановена осъдителна присъда и което може да бъде образувано след започване на наказателно производство за определени тежки престъпления.” Особеното мнение се базира и на решения на Конституционния съд, но те не са взети под внимание от подкрепилите Решението. Няма да коментираме двойният стандарт на Панов, който се крие от Антикорупционната комисия, но дейно “ръководи” ВКС. Всъщност целта на това бавене на топката не е нищо друго, освен бягство от правосъдие на произведените от постоталитарния преход олигарси В миражно очакване “палачинката да се обърне”. Усилията им обаче ще са напразни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Хосписът като социално-терапевтичен мол

Хосписът е социално-терапевтичен мол. Тази находчива метафора е използвал председателят на Националната асоциация на хосписите в България д-р Димче Миладиноски. Като се замисли човек, определението е право в десетката. За немощните възрастни и болни хора в подобни здравни заведения трябва да се полагат всестранни грижи – не само медицински, но и чисто практични – хигиена, храна, дори психология.

Хитрите изборни свраки

Очаквано, управляващите биха отбой за предизвикалия обществено недоволство Изборен кодекс, приет прибързано от депутатите миналата седмица. Причините да се стигне до това отстъпление, преди още президентът да е наложил вето, са няколко: едната е, че ще бъде бойкотирана работата на парламента.