0

П рестижното отличие „Автомобил на годината в България 2020”, което се присъжда от специализираните автомобилни журналисти от „Прес-Авто Клуб България”, беше връчено на тържествена церемония в столичния клуб „Естерхази”. Конкурсът се проведе за 23-ти път, като в първия кръг от общо над 60 нови модела автомобили - претенденти за наградата, бяха класирани финалните петици в шест отделни категории – „Лек автомобил”, „Кросоувър”, „Мултифункционален автомобил”, „Градски автомобил”, „Екологичен автомобил” и „Премиум автомобил”.

Престижното отличие „Автомобил на годината в България 2020”, което се присъжда от специализираните автомобилни журналисти от „Прес-Авто Клуб България”, беше връчено на тържествена церемония в столичния клуб „Естерхази”. Конкурсът се проведе за 23-ти път, като в първия кръг от общо над 60 нови модела автомобили - претенденти за наградата, бяха класирани финалните петици в шест отделни категории – „Лек автомобил”, „Кросоувър”, „Мултифункционален автомобил”, „Градски автомобил”, „Екологичен автомобил” и „Премиум автомобил”.

Във втория кръг се излъчват крайните победители в шестте категории, като журито оценява колите по шест критерия – дизайн, задвижване, функционалност, пътно поведение, безопасност и цена/предлагане. Във финалния кръг, за трета поредна година, между победителите в шестте категории се излъчва един абсолютен победител и тази година той е Volkswagen T-Cross.

Кросоувърът се наложи на финала над Skoda Scala след оспорвана битка. За пръв път в историята на конкурса се стигна до балотаж, след като победителят при леките коли Skoda Scala и първенецът при кросоувърите Volkswagen T-Cross получиха по равен брой гласове във финалното гласуване – по 8 от общо 27 гласували. Накрая с 14 на 12 гласа и един въздържал се, новият Volkswagen T-Cross беше избран на живо пред всички гости на церемонията за финален победител и носител на титлата „Автомобил на 2020 година” в България.

В категорията „Лек автомобил на годината” на първо място се класира Skoda Scala с актив от 117,5 точки, следвана от BMW Серия 3 със 106,5 точки. На трето място се нареди Renault Clio с 90 точки пред Peugeot 208 с актив от 87 точки. Финалната петица допълни Mazda 3 с 64 точки.

В категорията „Кросоувър на годината” за победител с актив от 109 точки беше избран новият Volkswagen T-Cross, който макар че не се предлага с двойно предаване 4х4, спечели симпатиите на журито с атрактивния си дизайн и доброто съотношение между цена и предлагане. На второ място се класира Skoda Kamiq със 103,5 точки, а след тях се наредиха Range Rover Evoque с 88,5 точки, Honda CR-V Hybrid с 85,5 точки и Mazda CX-30 със 78,5 точки.

440Отличието в категорията „Мултифункционален автомобил на годината” беше присъдено на могъщия пикап Ford Ranger Raptor, който събра общо 125,5 точки. Пикапът впечатли журито с мускулестия си дизайн и офроуд възможности, които му дадоха предимство пред силните конкуренти - също пикапи, Mitsubishi L200 с актив от 118,5 точки и SsangYong Musso събрал 98 точки.

В категорията „Градски автомобил на годината” спечели новото Renault Clio със 107 точки, като изпревари с минимална преднина основния си конкурент Peugeot 208, което събра 104,5 точки. Двата френски автомобила се дебютираха заедно на българския пазар в края на миналата година и очароваха журито с функционалността си, пространството и удобствата, характерни досега за по-високите сегменти.

В категорията „Екологичен автомобил на годината“ за победител единодушно беше избран Jaguar I-Pace, който вече спечели куп престижни награди, сред най-важните от които са „Световен автомобил на 2019 година”, „Европейски автомобил на 2019 година”, „Най-добър дизайн в света за 2019”, „Автомобил на годината” в Германия, Великобритания и Норвегия, както и приза за „Най-добър иновативен двигател”. Първият електромобил на британската премиум марка събра 129,5 точки и остави зад себе си конкуренти като електрическото Audi е-tron със 103,5 точки, Skoda Superb iV с 87,5 точки, Honda CR-V Hybrid със 73 точки и Renault ZOE със 71,5 точки.

В категорията на най-скъпите коли – „Премиум автомобил на годината”, победител стана екслузивното купе с 4 врати BMW Серия 8 Gran Coupe с актив от 134 точки, което изпревари Audi A6 Allroad със 104 точки. На трета позиция се класира новият Jaguar I-Pace с 88 точки, а четвърти и пети съответно се наредиха новото Volvo S60 със 73 точки и японският хибриден седан Lexus ES с 66 точки.

Представителите на автомобилните вносители у нас получиха престижните плакети и статуетка, изработени от скулптора доцент Валентин Савчев.

Конкурсът „Автомобил на годината в България 2020” се проведе със съдействието на редица партньори, сред които „Уникредит Лизинг”, веригата бензиностанции ОМВ и фирмата за авторепаратура „Лазурит 94”.