Кой е Магнитски

Кой е Магнитски

През 2021 г. името на Сергей Магнитски често се използваше в българското медийно пространство.

Роден е на 8 април 1972 г. в Одеса, Украинска ССР. Работи за консултантската компания Firestone Duncan. Обявява съществуването на планове за мащабна кражба на бюджетни средства чрез незаконно възстановяване на данъци, организирано от руските сили за сигурност. Впоследствие е обвинен в партньорство в укриване на данъци и през 2008 г. е арестуван. Разследването срещу него включва хора, които преди това са били обвинени в корупция. Докато е в ареста, умира на 16 ноември 2009 г. в затвора „Матроска тишина“ седем дни преди края на първата година, в която може законно да бъде задържан без съд. След разследване, проведено в Русия, властите обявиха, че Магнитски е починал от естествена смърт. И случаят беше прекратен. През 2013 година Магнитски беше задочно осъден за укриване на данъци.

Смъртта на Магнитски предизвика широк международен отзвук, което води до приемането през 2012 г. от САЩ, а по-късно и от Канада, а днес и от редица други държави на Закона Магнитски. Чрез него се предприемат санкции срещу отговорните за нарушенията на правата на човека и върховенството на закона в Русия. Законът първоначално е насочен срещу хора, които според американските власти са замесени в смъртта на Магнитски. През 2019 г. Европейският съд по правата на човека констатира в действията на руските власти нарушение на няколко члена от Европейската конвенция за правата на човека.

Името на Магнитски стои редом с това на журналистката Анна Политковская или Борис Немцов - известни критици на Кремъл, станали жертва на убийство.

След смъртта на Магнитски американският сенатор Бенджамин Кардин подема инициатива за налагане на санкции срещу отговорните. В края на 2012 година, по времето на президента Барак Обама, американският Конгрес гласува т.нар. закон "Магнитски". Мярката предвижда замразяване на банкови сметки и налагане на забрани за влизане в САЩ. Първоначално в списъка със санкционираните лица фигурират само имената на малко известни служители от системата на правосъдието в Русия, които, според американските власти, имат отношение към смъртта на Магнитски.

През 2016 година е приет изцяло нов вариант на закона, който вече не се отнася само до Русия. Новият закон дава право на американското правителство да предприема мерки срещу лица в целия свят, за които има съмнения, че нарушават човешките права. На основата на този закон са налагани санкции например срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров, както и срещу лица, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

В отговор на първия закон "Магнитски" Русия прие през 2012 свой закон, забраняващ на определени американски граждани да влизат в Русия - по обвинения в нарушаване на човешките права или за действия срещу руски граждани в чужбина.

Много критики породи онази част от закона, с която на американски граждани бе забранено да осиновяват руски деца, останали сираци. След разпадането на Съветския съюз това се беше превърнало в масова практика - хиляди руски сирачета бяха осиновени в САЩ. Неофициално руските медии нарекоха закона на името на Дима Яковлев - руско момче, което умира малко след осиновяването си в САЩ, след като бащата го оставил твърде дълго в жегата в затворена кола.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.